maanantai 15. toukokuuta 2023

S Lihominen kuormittaa myös aivoja

Toinen tutkimusryhmän päälinja, joka Nummenmaan mukaan on vielä pahuustutkimustakin keskeisempi, liittyy syömiseen: lihavuuteen ja syömishäiriöihin, niihin liittyviin muutoksiin aivoissa ja ääreishermostossa. Tutkijaryhmä haluaa selvittää, miten näitä ongelmia voisi hoitaa paremmin.

– Ratkaisu lihavuuteen tiedetään. Ihmisten pitäisi syödä vain sen verran kuin kuluttavat. Psykologisesti on paradoksaalista, että helppojen ohjeiden noudattaminen ei onnistu, ja silloin mennään tunnepuoleen. Miten nautinnonhalun pystyisi ohittamaan ja kahlitsemaan?

Tutkimuksissa on jo selvinnyt, että ruokahalua säätelevät aivojen mekanismit muuttuvat ihmisen lihoessa. Ne alkavat ohjata ihmistä automaattisesti keräämään lisää ravintoa ja hakemaan kylläisyyden tunnetta. Nummenmaan mukaan lihavuus näkyy selvästi myös ihmisen aivoissa.

– Sokeriaineenvaihdunnassa näkyy huomattavia eroja, koska yleensä lihomiseen liittyy tyypin 2 diabeteksen kehittymistä. Aivoissa on paljon rasvakudosta, ja sen rakenne muuttuu selvästi. Aivojen toiminnan muutos näkyy esimerkiksi siinä, kuinka herkästi ne reagoivat ruokamainoksiin. Aivojen mielihyvää säätelevien neuroresepetorien määrä alenee lihomisen myötä ja makrorakenne muuttuu. Lihominen kuormittaa siis myös aivoja. 

[Näin oli lausuttu Anna-Maija Naakan kirjoittamassa 18.8.2022 Ilta-sanomissa julkaistussa artikkelissa Pahuuden asiantuntija, jossa aiheena on se, että psykologian tohtori Lauri Nummenmaa haastaa sen, mitä olemme tottuneet ajattelemaan ihmisen pahuudesta.]

2 kommenttia:

 1. Samalla tavoin ratkaisu anoreksiaan on yksinkertainen:
  anorektikkojen pitäisi syödä kulutuksensa mukaan eikä huikeasti sen alle.
  Miksi lääkärit kuitenkaan eivät sano anorektikoille, että heidän pitää vain ottaa itseään niskasta kiinni ja syödä enemmän?
  Tai alkoholisteille, että heidän pitää ottaa vain kaksi annosta eikä kahden viikon ryyppyputkea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siteeraan kissa Karvista: "Se joka pystyy kerralla hotkaisemaan kaiken, ei voi olla läpeensä paha."

   Olen katsonut joskus televisiosta läskiohjelmia. Niissä aina pidetään tärkeänä sitä, että ylivoimaisesti lihava ihminen käsittelee asioita terapiassa. Muuten laihduttaminen epäonnistuu helposti.

   Poista