Jo runsaat kymmenen vuotta sitten tietokirjailija ja toimittaja Nicholas Carr esitti kirjassaan The Shallow (suom. Pinnalliset – mitä internet tekee aivoillemme), että kyky syvälliseen ajatteluun ja keskittymiseen surkastuu digilaitteiden informaatiotulvan ja jatkuvien keskeytysten edessä.
Nyt vaikutamme kärsivän epidemianomaisesta keskittymiskyvyn heikkenemisestä. Carrin uhkakuvat näyttävät käyneen toteen. Internet on muuttanut aivojamme.
Tietokirjailija ja toimittaja Johann Hari on verrannut keskittymiskyvyn heikkenemistä tilanteeseen, jossa ensin laitamme kehoomme kutituspulveria ja sitten yritämme meditaatioharjoituksin estää itseämme raapimasta. Hari on koostanut kehuttuun kirjaansa Stolen Focus ajankohtaisinta tieteellistä ymmärrystä keskittymiskyvystä ja siitä, miten sitä voitaisiin huoltaa.
Keskittymiskyvyn katoaminen ei tuota ongelmia vain yksilöille, vaan se näkyy myös kollektiivisesti. Hari uskoo, että demokratian vastaisen liikehdinnän taustalla voi olla osaltaan heikentynyt keskittymiskyky.
Onneksi kuitenkin aivot ovat mukautuva ja muuttuva elin. Digipalveluista on mahdollista pitää paastoa. Sosiaalinen media olisi myös mahdollista suunnitella erilaiseksi, kuten Kiinassa on jo tehty.
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 22.2.2023 julkaistussa Niclas Storåsin kirjoittamassa maksumuurin takana olevassa kolumnissa Teksti tekee kuolemaa.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti