keskiviikko 10. toukokuuta 2023

S Venäjällä voitto Berliinissä on pyhä eikä venäläisten sotilaiden julmuuksien anneta tahrata sitä

Beevor tunnetaan toista maailmansotaa käsittelevistä kirjoistaan. Vuonna 2018 tapahtui erikoinen episodi. Ukraina kielsi Beevorin Stalingrad-kirjan venäjänkielisen version maahantuonnin.

– Se oli naurettavaa, Beevor hymähtää.

– Siinä oli kyse yhdestä sanasta. Kirjoitin juutalaisten joukkomurhasta, jonka tekivät saksalaisten kanssa toimineet ukrainalaiset miliisijoukot. Koska Venäjällä miliisi tarkoittaa poliisia, kääntäjä käytti ilmaisua ”ukrainalaiset nationalistit”. Siitä jotkut ukrainalaiset suuttuivat.

Tilanne muuttui koomiseksi, kun Venäjän suurlähetystö Britanniassa nosti asiasta metelin ja tuki Beevoria.

– Se oli tekopyhyyden huippu! Minuahan uhkasi viiden vuoden vankeustuomio, jos menen Venäjälle. Se johtuu Sergei Shoigun laista ja Berliini-kirjastani.

Berliinin taistelua kuvaavassa kirjassaan Beevor käytti venäläisten omia arkistolähteitä, joissa kerrotaan puna-armeijan julmuuksista. Nykyisen puolustusministerin Sergei Shoigun nimellä tunnettu laki kieltää armeijan historiankin häpäisyn.

– Kun tein Berliini-kirjaa, Venäjän silloinen suurlähettiläs varoitti minua tästä yksityisesti. Hän sanoi, että Venäjällä tuo voitto on pyhä. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehden sivuilla 19.20.2022 julkaistussa Seppo Varjuksen kirjoittamassa artikkelissa Antony Beevor: Venäjällä ei tule uutta vallankumousta – Putinin ideologia on peräisin sisällissodan valkoisilta.]

2 kommenttia:

  1. No kun se stalinistinen väkivalta nyt vaan on sellaista parempaa, tai ainakin erilaista.

    VastaaPoista