lauantai 20. toukokuuta 2023

S Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli sananvapauden sankari

Vajaa kaksi vuotta sitten radikalisoitunut muslimi katkaisi koulun pihalla ranskalaiselta historianopettajalta, Samuel Patylta kaulan. Syy oli, että Paty oli näyttänyt luokassaan satiirilehti Charlie Hebdon pilapiirrosta profeetta Muhammedista. Paty ei siis itse ollut piirtänyt tai julkaissut mitään, hän ainoastaan osana sananvapautta käsitellyttä oppituntiaan näytti oppilaille pilapiirroksen.

Patyn murhan jälkeen Ranskan presidentti Emmanuel Macron nousi näyttävästi ja ymmärrettävästi puolustamaan sananvapautta – onhan kyse koko liberaalin demokratian keskeisimmästä arvosta. Seurasi maailmanlaajuinen keskustelu, jonka kuuluvin osa oli totaalinen hiljaisuus.

Demokratian tilasta alituiseen huolissaan olevat kansanedustajat tuijottelivat kengänkärkiään.

[Näin oli lausuttu Ivan Puopolon kirjoittamassa ja 22.8.2022 julkaistussa kolumnissa Puhe ”sananvastuusta” on hölynpölyä – kysykää vaikka Salman Rushdielta.]

[PS. Aiheeseen liittyen, voit niin halutessasi käydä lukemassa vanhan mutta silti aina ajankohtaisen blogimerkintäni Sananvapaudesta.]

2 kommenttia:

 1. Olisipa Oidipus Makarooni yhtä kovana Imperialistista Roistovaltio Ryssää ja sen suurnuoleskelijaa, valtanunnangangsteri Söltsöä kohtaan.
  Mutta kun ei.
  Tärkeät asiat on hoidettu, ja nyt ollaan kuin Ellun kanat.
  Ellunkin tilalle on tullu jokskin aikaa Kalle, eli Chänen Chuninkaallinen Chorkeutensa Charles Cholmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin se Macron ennen Venäjän toimeenpaneman sodan laajentamista totaaliseksi tuhoamissodaksi kävi maanittelemassa Putinia. Putinilla vain oli sellainen käsitys – ilmeisesti – että Ranska ottaa käskyt vastaan Yhdysvalloilta. Ei ilmeisesti edes tajuttu länsimaista vapautta, että se on ainakin jossain määrin olemassa.

   Poista