torstai 25. toukokuuta 2023

S 'Likaisen Harryn' roisto Scorpio on surkimus

Harry ei vihaa vain ihmisiä, hän vihaa koko heikoksi muuttunutta yhteiskuntaa. Samalla hahmo paljastaa itseinhossa elävän modernin miehuuden, jota edustaa Scorpio ja joka huutaa lakia apuun, koska omat jalat eivät kanna. Tosimiehen "western imago" tiivistyy elokuvan klassiseen, kahdesti lausuttuun repliikkiin samalla, kun Harry osoittaa aseellaan kuuntelijan päätä. Vielä ensimmäisellä kerralla sanat ovat ironisia, mutta toisella kertaa Harryn lausuessa ne henkisesti sairaalle Scorpiolle huokuu huulten välistä syvä halveksunta. Ironisesti Andrew Robinsonin tulkitseman murhaajan persoona koostuu juuri kaikista nykymiehen heikkouksista. Kyseessä on narsisti, joka kiusaa vain heikompiaan, itkee saatuaan haavan ja huutaa lakia apuun jäädessään alakynteen. Lisäksi nilkkiä esittänyt Robinson oli itse pasifisti. 

[Näin oli lausuttu Elitisti-sivustolla 16.7.2018 julkaistussa Jari Mustosen kirjoittamassa elokuva-arvostelussa Dirty Harry, jossa käsitellään tätä sittemmin klassiseksi muodostunutta vuonna 1971 ilmestynyttä elokuvaa.]

2 kommenttia:

  1. Andrew Robinson teki Scorpio-hahmostaan niin kokonaisvaltaisen raivostuttavan, että se on melkein tahaton komediahahmo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan katsoa se joskus uudestaan.

      Poista