perjantai 4. marraskuuta 2022

S Suurin osa pahoista teoista syntyy silloin, kun ihminen kuvittelee olevansa oikealla asialla

Nummenmaan mukaan suurin osa pahoista teoista syntyy silloin, kun ihminen kuvittelee olevansa oikealla asialla. Sen takia ajattelua oikeasta ja väärästä muokkaavalla propagandalla on sodassa – myös Ukrainassa – niin merkittävä rooli.

– Sotilaat eivät varmasti sanoisi, että he ovat vain ilkeyttään tappamassa lapsia. Ihmiset ovat valmiita tekemään karmeita asioita saavuttaakseen hyvänä pitämänsä tavoitteen ja pystyvät silloin ohittamaan normaalit sosiaaliset puolustusmekanismit, Nummenmaa sanoo.

– Suurin osa pahantekijöistä ei ole sairaita. Esimerkiksi psykoottinen ihminen ei pysty kovin monimutkaisiin tekoihin kuten terrori-iskuihin, saatikka johtamaan armeijaa. 

[Näin oli lausuttu Anna-Maija Naakan kirjoittamassa 18.8.2022 Ilta-sanomissa julkaistussa artikkelissa Pahuuden asiantuntija, jossa aiheena on se, että psykologian tohtori Lauri Nummenmaa haastaa sen, mitä olemme tottuneet ajattelemaan ihmisen pahuudesta.]

2 kommenttia:

 1. Niinhän natsien keskitysleiriupseereistakin on kerrottu, että osa oli vaikeasti häiriintyneitä sadisteja mutta monet neutraaleja virkamiestyyppejä.

  He tekivät palveluksessa karmeita asioita, mutta eivät olleet perhettään kohtaan raakalaisia vaan keskiluokkaisia perheenisiä;
  heillä oli virkaminä ja kotiminä, jotka pidettiin toisistaan erossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ja he tekivät vain velvollisuutensa, ja jos siitä tuli ikäviä tuntemuksia, niin he saattoivat lohduttautua sillä, että joku toinen tekisi asiat pahemmin.

   Poista