maanantai 21. marraskuuta 2022

S Jopa ukrainalaiset feministinaiset taistelevat

Yleensä naiset on totuttu näkemään konflikteissa vetoamassa rauhan puolesta sotaa vastaan. Ukrainan tilanne on erilainen.

Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Kansalaisoikeuksien keskuksen (TsHS) keulahahmo Oleksandra Matviitšuk esimerkiksi on vaatinut Ukrainalle pitkän tähtäimen Nasams-ilmatorjuntaohjuksia, jotta maa pystyisi suojelemaan asukkaitaan venäläisten ohjuksilta.

Tunnetut feministit Iryna Zamurujeva ja Daria Tsymbaljuk ovat vedonneet sotilasavun puolesta, sillä ”pasifismi tappaa” ja jokainen päivä Venäjän armoilla merkitsee lisää menetettyjä ihmishenkiä.

Feminististä verkkosivustoa julkaisevan Tamara Žlobinan mukaan feministit ovat kriittisiä militarisaatiota kohtaan, mutta Venäjän sotarikokset eivät jätä valinnanvaraa.

Tamara Martsenjuk sanoo, ettei hän ole valmis mihinkään pyöreän pöydän rauhankeskusteluihin venäläisten naistutkijoiden kanssa niin pitkään kuin Venäjä jatkaa tappamista Ukrainassa.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 18.11.2022 julkaistussa Jussi Konttisen kirjoittamassa artikkelissa Ei pelkkiä uhreja.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti