perjantai 25. marraskuuta 2022

S Perinteinen liberalismin ja nationalismin liitto

Nationalismin ja liberalismin liitto on vanhaa perua ja ilmaistiin hyvin selkeästi jo Ranskan vallankumouksessa. Se, että erilaiset tyrannit mielellään vetoavat nationalismiin, selittynee paljolta siitä, että paikalliset liberaalit eivät ole osanneet arvostaa sitä todellisena asiana.

Tässähän voimme vaikkapa muistaa Leninin erästä valoisaa hetkeä, jolloin hän ymmärsi, että Suomen kansakunta on todellinen, olemassa oleva asia, vaikka bolševikeilla olisikin ollut syytä toivoa, ettei se ole.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 21.6.2022 julkaistussa merkinnässä Kukahan sitäkin tarvitsee?.] 

[PS. Siheeseen liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa blogimerkintäni Nationalismista ja etnonationalismista ja Liberalismi on vapautta ja yksilöä kannattava poliittinen ideologia.]

2 kommenttia:

 1. Eipä se liberalismi kyllä oikein juhlinut Ranskan vallankumouksessa, sehän päinvastoin loi perustan tuleville sosialistisille yhteiskunnille, joissa kansalaiset ovat valtion tarpeita varten.

  Ennemmin liberalismia on löydettävissä Amerikan vallankumouksesta, joka lähti täysin päinvastaisesta yhteiskunta-ajatuksesta:

  valtio on olemassa kansalaisiaan varten, ja jos valtio käy kansalaisiaan kohtaan pahaksi, on heillä oikeus kaataa sellainen valtio vaikka asevoimaa käyttäen;
  asia varmistettiin perustuslaillisella oikeudella kantaa aseita.

  Valtion pakkovalta ja väkivalta kansalaisiaan on Ranskan vallankumouksen jälkeläinen, kansalaisoikeudet ja -vapaudet puolestaan Amerikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai Ranskan suuressa porvarillisessa vallankumouksessa oltiin vain taitamattomia, kun ei ollut kokemusta. Vähän kuin valkoisten vankileireillä vuonna 1918, kun punaisia tai heiksi epäiltyjä kuoli suurin joukoin.

   Totta on kuitenkin se, että vapausaatteita toteutettiin Yhdysvalloissa paremmin.

   Poista