tiistai 15. marraskuuta 2022

S Kunniakulttuuriin ei historiallisesti ole välttämättä kuulunut naisten huono asema

[...] Kunniakulttuurissa yksilö on pakotettu huolehtimaan kunniastaan halusi sitä itse tai ei. Sen, joka ei huolehti kunniastaan, yli kävellään. Lähi-idässä kunniankulttuurissa jokainen yksilö on lisäksi vastuussa sukunsa kunniasta. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että veli saattaa äärimmäisessä tapauksessa joutua tappamaan sisarensa palauttaakseen suvun kunnian. Ei veli sitä useimmiten mielellään tee, vaan koska se on moraalisesti oikein hänen yhteisönsä moraalijärjestelmän mukaan.

Kunniakulttuuriin liitetäänkin nykydiskurssissa naisten huono asema, koska Lähi-idän kulttuuri on useimmille jotenkin tuttu ja Lähi-idässä naisen asema on alisteinen ja passiivinen. Kunniakulttuurin olemassaolo ei kuitenkaan määrittele naisen asemaa: Spartassa mies keskittyi sotimiseen ja asui kolmikymmenvuotiaaksi parakissa. Talouden hoito ja talouden päätösvalta oli naisilla. Nainen oli yhteiskunnan aktiivinen jäsen, joka peri omaisuutta, harrasti liikuntaa ja jopa kilpaurheilua, liikkui kodin ulkopuolella ja osallistui julkiseen keskusteluun. Spartalaisen naisen asema oli oleellisesti parempi kuin Ateenassa, vaikkakaan hänkään ei ollut täysivaltainen yhteiskunnan jäsen.

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 15.10.2022 julkaistussa Jukka Aakulan kirjoittamassa kolumnissa Moraalinen väkivalta.]

2 kommenttia:

 1. "Kunnia" tarkoittaa eurooppalaiselle ja muslimille päinvastaisia asioita.
  Kun herrasmiehen tai hänen läheisensä ladyn kunniaa loukattiin, hänen asiansa oli haastaa loukkaaja kaksintaisteluun.
  Siellä sitten tasavertaisessa taistelussa ratkaistiin kunnian vaatimukset.

  Muslimi vaatii itselleen kunnioitusta, ja kun ei sitä saa syyttää siskoaan ja murhaa tämän.
  Koko suku ulvoo sitten kiimakiihkoissaan, kuinka heidän kunniansa on taas pelastettu.

  Sen sijaan jos muslimimiestä loukkaa suoraan päin naamaa ilman, että hänellä on vähintään kuusinkertainen ylivoima, hän juoksee pakoon puukottaakseen loukkaajaansa myöhemmin salavihkaa selkään.
  Sen onnistuttua hän ulvoo ylpeänä kunniaansa.

  Muslimille kunnia tarkoittaa samaa kuin pelkuruus eurooppalaisille.

  VastaaPoista