maanantai 7. marraskuuta 2022

S Yhdysvaltain vaalijärjestelmä rankaisee maltillisia

Olen ollut demokraatti koko elämäni, mutta syynä ei oikeastaan ole tietoinen valintani vaan paremman vaihtoehdon puute.

Ystäväni ja sukulaiseni ovat demokraatteja ja republikaaneja mutta eivät MAGA-republikaaneja. Joskus republikaani­ystäväni ovat minuakin järkyttyneempiä ja surullisempia nähdessään, mitä heidän poliittisesta puolueestaan on tullut.

He eivät pidä politiikkaa väkivaltaisena urheiluna eivätkä demokraatteja vannoutuneina vihollisinaan ja kaiken pahan alkuna Amerikassa. Heidän ajatuksensa eivät ala julkisista palveluista ja pääty kulttuurisotiin ”höykytetään liberaalit” -hengessä.

Olen usein siellä täällä kuullut niin demokraattien kuin muiden kuin MAGA-republikaanien sanovan, että valtavirta­politiikkamme myrkyllinen tila ”ei edusta sitä, mitä me todella olemme”.

Rehellisesti sanottuna en ole kovin varma siitä, mitä ”me todella olemme”. Mutta pirun varmasti oma näkemykseni amerikkalaisuudesta ei ole valtavirta­politiikkamme myrkyllinen tila.

Vuosien ajan osavaltion laajuiset mielipidekyselyt ovat osoittaneet, että tavallisten texasilaisten näkemykset kuumista kysymyksistä, kuten abortista, aselaeista ja sukupuolen määrittelystä, ovat paljon maltillisempia kuin osavaltiomme vaaleissa valittujen johtajien mielipiteet. Tämä ero johtuu ainakin osittain vaalijärjestelmästä, kahden puolueen valta-asemasta ja äärimmäisen alhaisesta osallistumisesta esivaaleihin. Niissä valitaan puolueen ehdokkaat osavaltion laajuisiin vaaleihin.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 6.11.2022 julkaistussa Erna Smithin kirjoittamassa kolumnissa Vapaa ääni Texasissa.]

[PS. Jos yhdysvaltalaisille ei millään kelpaisi muunlainen vaalisysteemi kuin yhden henkilön vaalipiirien järjestelmä, niin ehdottaisin, että sellainen toimisi paljon paremmin, mikäli he siirtyisivät siirtoäänivaalitavan käyttöön. Tämä vaalitapa suosii käytännössä poliittisen keskitien kulkijoita ja samalla "hukkaa" vähemmän ääniä kuin brittiläis-yhdysvaltalainen malli, jossa kussakin vaalipiirissä voittaa yksinkertaisesti se, joka on saanut eniten ääniä, vaikka vaalipiirissä olisi useampia ehdokkaita kuin kaksi ja vaikka eniten ääniä saanut saisi vähemmistön äänistä. Siirtoäänivaalitavassa äänestäjä pistää vaalilipukkeessaan ehdokkaat suosituimmuusjärjestykseen, ja suhteellisen monimutkaisella laskentakaavalla sitten todennäköisesti saadaan paremmin äänestäjien mielipidettä vastaava tulos.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti