maanantai 14. marraskuuta 2022

S Fasismi ja Putin

Fasismi on laajempi käsite, jonka avainsana ja obsessio on etatismi, aina totalitarismiin saakka. Juuri sitähän Putin nyt toteuttaa ja sitä samaa tekivät kommunististen tunnusten alla myös bolševikit, kuten jo Trotski ymmärsi. Ei ole sattumaa, että kommunismin ja natsismin samaistava ajattelu on Venäjällä juuri nyt rangaistava teko.

Toki nämä kaksi ismiä olivatkin yhteistyövaiheensa jälkeen toistensa verivihollisia, mutta ei se tee niistä olemukseltaan erilaisia.

Meitä varmaankin kiinnostaa kovasti, milloin Putin oikeastaan todella kääntyi tuhoon tunnustamaan tuota nykyistä fasistista uskonlahkoaan ja keneen hän siinä ennen muuta tukeutuu. Olisi myös kovin kiinnostavaa tietää, miten vakavasti hän eri oppi-isänsä ottaa.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 11.11.2022 julkaistussa merkinnässä Venäjän ideasta.]

[PS. Toisaalta on hyvä muistaa, millä lailla Italian fasismi ja Hitlerin Saksan kansallissosialismi eli natsismi eroavat toisistaan. Natsismi palvoi verenperintöä, kun taas fasismi palvoi pelkästään valtiota. Toisaalta Adolf Hitler oli uskovaisilleen jopa pyhä hahmo, ja hänen ja hänen puolueensa hallitsemassa natsi-Saksassa olikin voimassa johtajakultti. Natsismiin oli sisäänkirjoitettu vahvana rasismi ja rotuopit, kun taas fasismiin ne liittyivät paljon heikommin. Italiassa säädettiin lakiin perustuva juutalaisten syrjiminen vasta 15 vuotta fasistien valtaantulon jälkeen eli vuonna 1938, kun Hitler oli onnistunut tekemään vaikutuksen opportunistiseen fasistien johtajaan Mussoliniin...]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti