torstai 17. marraskuuta 2022

S Onko presidentti Biden jo liian wanha?

Valkoisessa talossa presidentin ikä on herkkä aihe, ja avustajat ovat hyvin tietoisia siihen liittyvästä kiinnostuksesta.

Kun Biden kesällä kaatui pyörällä, se levisi hetkessä valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Presidentti selvisi vammoitta, mutta huomio tuskin olisi ollut yhtä suurta, ellei olisi tarvinnut olla huolissaan lonkkamurtumasta.

Iästään huolimatta Biden saattaa hyvin pyrkiä vielä toiselle kaudelle. Viimeksi viime viikolla presidentti toisti, että se on tarkoitus.

Jos hän tulisi valituksi, hän olisi toisen kautensa lopussa 86-vuotias. Onko se liikaa?

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 15.11.2022 julkaistussa Elina Väntösen kirjoittamassa kolumnissa Pian on kiusallinen merkkipäivä – Onko Joe Biden jo liian vanha?.]

[Kuluvan viikon sunnuntaina 20.11.2022 presidentti Biden siis täyttää 80 vuotta.]

[Mies ei käsittääkseni ole tehnyt paljoakaan sen eteen, että hänen varapresidenttinsä Kamala Harris saisi sellaisia vastuita hänen hallinnossaan, joissa oppisi lisää korkean viran hoidosta ja kasvaisi täten ehdolle presidentinvirkaan seuraavissa presidentinvaaleissa. Hän on sen sijaan pyrkinyt pitämään kaikki olennaiset langat täsmälleen omissa käsissään luovuttamatta ainuttakaan Kamalalle. Itse kannatin aikoinaan Kamalan valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänellä on niin hauska etunimi suomenkielisen ihmisen kannalta. Sen sijaan hänestä tuli vain varapresidentti. Mutta näyttää siltä, että hän ei ole tarpeeksi kouliintunut, jotta hänen kannattaisi piakkoin asettua ehdolle puolueensa sisällä päästäkseen sen presidenttiehdokkaaksi. Ja jos Joe Biden haluaa ehdottomasti ehdokkuuden, niin hän luultavasti sen saa. Mutta ei välttämättä jatkokautta. Yhdysvaltain äänestäjäkunta saattaa pitää häntä puoluekannasta riippumatta jo virkaansa liian vanhana silloin.]

[Kannattaa myös muistaa, että Joe Biden on koko poliittisen uransa ajan ollut tunnettu möläytyksistään, joille on annettu myös oma nimitys "bidenismit". Ilmeisesti korkean ikänsä takia hän on lisännyt bidenismien käyttöä.]

2 kommenttia:

 1. Ettei sittenkin olisi niin päin, että Washingtonin Wanhamies on ollut osa kulissia ja Kamala Varapresidentitär on pysynyt poissa parrasvaloista johtaessaan maata kulissien takaa?

  Sillä eihän mies ole iästään huolimatta varsinaisesti liian wanha, mutta muistisairaus paistaa koko maailmalle tukalan selkeästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulissien takana tapahtuu muutenkin aina paljon.

   Poista