lauantai 31. maaliskuuta 2018

S Vapaustaistelussa mukana olleet juutalaiset pakenevat Etelä-Afrikasta

Rikollisuuden vallatessa alaa vuoden 1990-luvun alusta eteenpäin, monet apartheidia vastustaneet tahot joutuivat itse kohtaamaan ne uhkakuvat, joista afrikaanerit olivat yrittäneet varoittaa jo vuosikymmeniä aiemmin. Yksi näistä ryhmistä oli Etelä-Afrikan juutalaisväestö, jolla oli pienestä koostaan huolimatta merkittävä osa apartheidin vastaisessa ”vapaustaistelussa”. Juutalaiset toimivat niin apartheidiä vastustaneen opposition rahoittajina, kuin myös ANC:n aktiiveina. Mandelan vankeusaikana ANC:n aseellisen siiven suorittamaa useita siviilejä tappanutta pommituskampanjaa johti juutalaistaustainen Joe Slovo, joka toimi myös Etelä-Afrikan kommunistipuolueen johtohenkilönä. Apartheidin vastaiseen kamppailuun osallistuivat näkyvästi myös erittäin hyvin verkostoituneet juutalaiset seurakunnat, jotka pyrkivät lisäämään kansainvälistä painetta apartheid-hallintoa vastaan. Juutalaiset olivat myös voimakkaasti edustettuina parlamentissa, sillä he muodostivat apartheidiä vastustaneen edistyspuolueen ytimen. On arvioitu, että juutalaisten yliedustus apartheidin vastaisessa aktivismissa oli peräti 2,500-kertainen valkoiseen väestöön verrattuna, jota on mahdotonta pitää vain sattumana. Juutalaiset eivät kuitenkaan vaikuta olevan erityisen tyytyväisiä saavuttamaansa lopputulokseen, sillä lähes 50% maan juutalaisväestöstä on muuttanut maasta pois, mikä johtuu lähtijöiden mukaan jatkuvasti lisääntyvästä turvattomuuden tunteesta ja maan taloudellisista vaikeuksista. Maaseudun köyhillä buureilla tätä vastaavaa pakomahdollisuutta ei ole. 

[liberaali Tuukka Kuru historiaa ja segregaatiota ja rotu- ja ryhmäidentiteettejä käsittelevän kolmiosaisen kirjoitussarjansa Sulatusuunin epävarma tulevaisuus 1.8.2017 julkaisemassaan kolmannessa osassa], jossa hän käsittelee Etelä-Afrikan vaikeaa historiaa ja nykytilannetta]

[Kahdessa aikaisemmassa osassa Kuru oli käsitellyt Yhdysvaltoja. Ne pääset lukemaan täältä ja täältä.]

[PS. Kurulta pientä tarkkaavaisuuden puutetta. Mies on tuossa sanonut "2,500-kertainen" vaikka suomen kieltä kun puhutaan, niin tulisi sanoa "2500-kertainen" tai edes "2.500-kertainen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti