tiistai 20. maaliskuuta 2018

S Perusnörteillä ei siinä ole muuta menetettävänä kuin kahleensa

Tämä porukka on myös hyvin suojelevaista videopelejä kohtaan, koska heillä ei ole mitään muuta tapaa validoida itseään. Tapaus GamerGate on tästä yksi selkeä esimerkki - tai ainakin jos sen jälkipyykkiä katsotaan. GamerGate vei pelaajia ja nörttejä syvälle oikeaan päähän poliittista spektriä.

Ennen GamerGate-ilmiötä pelaajat olivat voimakkaasti vasempaan kallellaan ja vastustivat oikeistovoimia jotka halusivat sensuroida videopelejä "lasten suojelun" nimissä. Nyt heillä oli uusi vihollinen joka yritti muuttaa heidän rakasta harrastustaan. Oikeiston ajatelkaa-lapsia-ajattelussa ei näille pelaajille ollut suurtakaan eroa feministien ajatelkaa-naisia-ajatteluun.

Pelaajien perspektiivi muuttui.

Tämä toi oikeistovoimille pienen minirenesanssin ja loi pohjan sille mitä nykyisin kutsutaan Alt-Right-liikkeeksi. Pelaajien ja Alt-Rightin välillä ei todellisuudessa ole suurta yhteyttä, mutta tiettyjä sympatioita ei voi kieltää olevan olemassa.

NÄIN LYÖTIIN LYÖTYÄ

Oleellisinta on kuitenkin ymmärtää mistä tämä sympatia tulee. GamerGate ja sen ympärillä pyörinyt avoin nörttiviha loi pohjustan ajatukselle (piti se paikkansa tai ei) vihamielisestä vasemmistofeminismistä, mikä myrkytti miljoonia mieliä tasa-arvon tavoittelua vastaan. He eivät näe tasa-arvona yrityksenä tuoda kaikkia samalla tasolle, koska he kokevat ettei heillä ole mitään ja sekin halutaan ottaa heiltä pois. Samaan aikaan he kuuntelevat epäuskoisena syytöksiä etuoikeuksistaan. 

Lauman pohjalla elävälle nörtille syytökset etuoikeuksista ovat hankala pilleri niellä: olet koko elämäsi ollut kiusattu tai kokonaan ilman huomiota. Et ole saanut mitään helpolla, olet joutunut koko ikäsi etsimään omaa paikkaa yhteiskunnassa joka kategorisesti on sinut hylännyt.

Sinulla on yksi asia jossa saat validointia ja kunnioitusta: videopelit. Niissä saat olla joku jolla on merkitystä ja koet positiivisia tunteita.

Sitten joukko feministejä tulee tilaasi huutamaan sinulle etuoikeuksistasi. Ja hetken päästä nämä feministit ovat onnistuneet maalaamaan sinut, yhteiskunnan voimattomimpiin kuuluvan yksilön, epäreilulla tavalla etuoikeutetuksi valkoisen heteropatriakian alistajamieheksi. Yhtäkkiä mediakuva sinusta ja lähipiiristäsi romahtaa. Äsken olitte eksentrisiä ja hassuja, nyt olette myrkyllisiä, rasistisia ja naisvihaisia.

Mitään selitystäsi ei oteta vakavasti. Kun yrität sanoa ettet vihaa naisia tai ole rasisti, naamallesi heitetään joukko anekdootteja todisteeksi muusta. Kun sanot ettet koskaan ole ahdistellut ketään,sama tapahtuu. Olet persona non grata, et vain fyysisesti vaan myös ideologisesti. Kukaan ei saa käsitellä asioita perspektiivistäsi tai edes esittää perspektiiviäsi muuna kun pohjimmiltaan pahana.


Miten luulet tällaisen ryöpytyksen kohteeksi tulleen ihmisen reagoivan? 

[Näin oli lausuttu Tämä päivä -blogissa 19.3.2018 julkaistussa merkinnässä Nörttejä on sallittua syrjiä.]

[PS. Merkinnälle pistämäni otsikko on osamukaelma kuuluisasta Karl Marxin ja Friedrich Engelsin vuonna 1848 julkaistussa Kommunistisessa manifestissaan lausumasta asiasta:]

Proletaareilla ei siinä ole muuta menetettävänä kuin kahleensa, mutta voitettavana heillä on koko maailma. Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti