lauantai 17. maaliskuuta 2018

S Viron imago sai siivet virtuaaliasukasprojektin myötä

Alkuaikojen kunnianhimoiset puheet kymmenestä miljoonasta digiasukkaasta on kuitenkin Virossa pantu jäähylle. Nykyinen tavoite on nostaa virtuaaliasukkaiden yritysten määrä lähes kolmestatuhannesta 20 000:een seuraavan kolmen vuoden aikana.

Jos siihen päästään, virtuaaliasukasohjelma olisi tuonut Virolle kaikkiaan 227 miljoonaa euroa vuoteen 2021 mennessä, arvioi konsulttiyhtiö Deloitte Viron tilaamassa tutkimuksessa. Tuotto olisi satakertainen ohjelman kuluihin verrattuna.

Pääasiassa kyse olisi välillisistä tuloista eli siitä, että yritykset käyttävät virolaisia palveluja ja työllistävät virolaisia. Jo nyt ohjelma on kuitenkin kannattava: Viro on tienannut pelkästään veroina ja maksuina 1,4 miljoonaa euroa.

Professori Robert Krimmer muistuttaa, että kansantalouden kannalta puhutaan ainakin toistaiseksi pienistä summista. Valtaosa virtuaaliasukkaiden yrityksistä on hyvin pieniä yhden tai muutaman hengen yrityksiä.

Viron maakuvalle ohjelmalla on ollut kuitenkin suuri merkitys.

– Pohjimmiltaanhan se on poliittinen projekti. Tarkoitus on vahvistaa viestiä Virosta teknologian edelläkävijänä, Krimmer sanoo.

Tätä maakuvaa on rakennettu määrätietoisesti. Viro on lahjoittanut sähköisen henkilökortin Japanin pääministerille Shinzo Abelle ja Norjan pääministerille Erna Solbergille. 

[Näin oli lausuttu Simo Ortamon kirjoittamassa Ylen sivuilla 3.2.2018 julkaistussa artikkelissa Pakkaa läppärisi, lähde maailmalle ja anna Viron hoitaa loput – Kiertävät yrittäjät ryhtyvät virtuaaliasukkaiksi.]

[PS. Itse en näkisi mitään ongelmaa siinä, jos vastaavanlainen projekti kehitettäisiin Suomessakin. Ja me voisimme yrittää toteuttaa homman vielä paremmin kuin Virossa on tehty.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti