sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

S Tilalle brittimalli

Mikä siis neuvoksi? Tällä hetkellä sosiaaliturvajärjestelmä koostuu työttömyysturvasta, toimeentulotuesta, asumistuesta, kotihoidontuesta ja monesta muusta pienestä palasesta, joita tukien käyttäjät pyrkivät optimoimaan.

Liian usein lopputulos on se, ettei työnteko yksinkertaisesti kannata.

– Suomen kannattaa kehittää mallia, jossa yhdistetään työttömyysturva, toimeentulotuki, asumistuki ja myöskin kotihoidontuki sekä katsottaisiin myös päivähoitomaksuja. Näitä yhteen sovittamalla voitaisiin luoda malli, joka kannustaa työn tekemiseen kaikissa tilanteissa, Kiviniemi sanoo.

OECD:n mallilaskelmien mukaan brittimallin mukainen niin kutsuttu yleistuki (universal credit) olisi perustuloa järkevämpi ratkaisu. Järjestön mukaan tuon mallin käyttöönotto olisi eri väestöryhmien kannalta neutraalimpi, mutta nostaisi 90 000 suomalaista köyhyydestä.

– Tuota tukea ei jaettaisi kaikille vaan tuen määrä laskisi tasaisella käyrällä sitä mukaa kuin työtulot lisääntyvät, Kiviniemi kuvaa.

Kiviniemen mukaan brittimallin mukainen järjestelmä voisi pohjata Suomen nykyjärjestelmään ja pian käyttön otettavaan tulorekisteriin. Tähän malliin olisi upotettavissa myös Suomen hallituksen ajama aktiivimalli, josta myös OECD pitää.

– OECD:n näkemyksen mukaan aktiivimalli on askel oikeaan suuntaan. Samalla on pidettävä huolta, että maakuntien työvoimahallinnon puolella kyetään vastaamaan tähän haasteeseen, Mari Kiviniemi sanoo.

[Näin oli lausuttu Juha-Matti Mäntylän kirjoittamassa Ylen sivuilla 28.2.2018 julkaistussa uutisartikkelissa OECD:n Kiviniemi: Perustulo ei toimisi Suomessa – se jopa lisäisi köyhyyttä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti