maanantai 19. maaliskuuta 2018

S Kaikkein pahinta vallankäyttöä on kasvoton valta

Kaikkein pahinta vallankäyttöä on kasvoton valta, on perussuomalaisten piiristä usein muistutettu. Eikä turhaan. Moniin päätöksiin sisältyy piilotettu kaksoisfunktio – lakien ääneen sanotun tarkoituksen lisäksi on jatkuvasti käynnissä rinnakkaisprosessi: vallan rakenteiden lujittaminen. Esimerkkeinä vaikkapa maakuntauudistus tai maikkarille syydettävät miljoonatuet.

Anna poliittiselle järjestelmälle aikaa sata vuotta, niin se rakentaa suojakseen näkymättömän linnoituksen, jonka muureja on äärimmäisen vaikea murtaa. Aivan kuten vanhat linnat kasattiin tiili kerrallaan, nykyisten vallanpitäjien suojamuurit rakennetaan yksi poliittinen päätös kerrallaan. Muurin suojissa astelevat kahdenlaisen vallan edustajat – poliittinen valta sekä mediavalta. Ne sietävät toisiaan, koska kohtalonyhteys takaa niille huikean aseman. Molemmat hamuavat itselleen lisää valtaa jos siihen pystyvät. Vallanpitäjien nimet vaihtuvat, mutta asetelma säilyy.

Molemmat puolustautuvat raivokkaasti haastajia vastaan, usein yhdessä. Aivan samalla tavalla kuin poliitikot puolustautuvat verisesti uusia haastajia vastaan, perinteinen media hyökkää jokaisen kimppuun, joka haastaa sen vuosisataisen oikeuden päättää yksin siitä, mistä asioista keskustellaan ja mistä vaietaan.

Poliittisen järjestelmän ja vapaan median pitäisi kaiken järjen mukaan arvostaa kansalaismielipidettä ja kansalaisten oikeutta vapaaseen ilmaisuun. On ilmeistä, ettei näin ole. Media suhtautuu kansalaismielipiteeseen mustasukkaisella vihamielisyydellä ja projisoi siihen oman raivonsa. ”Miksi vihaatte”, media on kysyvinään.

Poliittinen valta tarkoittaa rahaa. Samoin mediavalta. Miksi kukaan antaisi hallussaan olevia suunnattomia omaisuuksia pois?

Erityisen rajusti perinteinen media käy niiden kimppuun, joka ovat nousseet ilman sen hyväksyntää ja ohjailua. Ja vastaavasti ”oman piirin väelle” sallitaan lähes mitä tahansa. 

[Matias Turkkila Suomen uutisissa 22.1.2018 julkaistussa pääkirjoituksessaan Miksi media suhtautuu kansalaisten mielipiteisiin niin vihamielisesti?]

[PS. Pieni lisähuomio kirjoituksen aiheeseen on varmaan hyvä tässä mainita. Mielestäni vanhamedia ei suinkaan suhtaudu vihamielisesti sellaisiin kansalaisten mielipiteisiin, jotka ovat heidän omien ennakkoluulojensa mukaisia.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti