keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

S Tälläkin kertaa totalitarismi marssii Berliinistä

Vihapuhelainsäädäntö tulee todennäköisesti johtamaan epäsuosittujen poliittisten mielipiteiden poistamiseen ja hyvin odottamattomiin vaikutuksiin. Jo yksittäisten organisaatioiden tasolla valvonta-, mittaus- ja palkitsemisjärjestelmät jäävät monesti vaille toivottuja vaikutuksia ja jopa kääntyvät itseään vastaan, kun yksittäiset ihmiset keksivät tapoja kiertää niitä. Sensuuritapauksissa ihmiset ovat luovia mm. kuljettamaan ilkeitä merkityksiä uusilla tavoilla.

Tavoitteeseen päästäkseen lainsäädännön valvoja niin viranomaisen kuin some-yhtiönkin leivissä joutunee tulevaisuudessa käyttämään hyvin paljon mielivaltaa tulkinnanvaraisissa kysymyksissä. Tietyt länsimaiselle kulttuurille ominaiset tyylilajit, kuten satiiri ja parodia alkanevat sen myötä asemoitua ihmisten mielissä kyseenalaiselle lainsäädännön harmaalle alueelle. Näin tapaa aina käydä autoritaarisissa valtioissa. Tämä ole Euroopassa valitettavasti enää pelkkää dystooppista tieteisfiktiota, kuten Saksan esimerkki osoittaa. Tälläkin kertaa totalitarismi marssii Berliinistä.

Punavihreitä puheenvuoroja lukiessa vakuuttuu, ettei meidän tarvitse odotella pitkään enää Suomessakaan. Varsinkin kun tukea näyttää tulevan myös toiselta laidalta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on julkisesti ehdottanut Saksan mallin mukaista sensuurilakia myös meillä käyttöön otettavaksi. Olemmehan olleet sangen hitaita, sillä jopa Venezuelassa laki ehti jo voimaan. 

[Näin oli Päivän byrokraatti -palkintoja jakava Päivän byrokraatti -sivusto lausunut 12.1.2018 julkaisussaan Saksan vihapuhelaki johti sensuuriin juuri niin kuin PB varoitti.]

[PS. Voit niin halutessasi käydä lukemassa noin neljä ja puoli vuotta sitten julkaisemani blogimerkinnän klassisesta parodistista. Oi, katso: Helena Eronen ja hihamerkkikausti.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti