sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

S Hyönteiset ovat itse asiassa äyriäisiä, joten syökää hyvällä ruokahalulla

Suomessa sallitaan hyönteisten myynti elintarvikkeeksi, kertoivat uutiset syyskuussa. Media onkin pursuillut juttuja hyönteissyönnistä: söisitkö ötököitä, uskaltaisitko maistaa? Entä mitä oikeastaan tiedetään hyönteisten hyvinvoinnista? Kommenttikentät täyttyvät ”hyi, en mä ainakaan söis”-mielipiteistä.

Samaan aikaan äyriäisiä – katkarapuja, taskurapuja, jokirapuja, hummereita – syödään hyvällä halulla ja pidetään suurenakin herkkuna. Parantaisikohan hyönteissyöntiä kammoksuvien mieltä yhtään tieto, että nykytiedon mukaan hyönteisetkin itse asiassa ovat äyriäisiä? Se on yksi dna-sukupuiden paljastamista sukulaisuussuhteista, jotka antavat kiehtovan uuden näkökulman elämän evoluutiohistoriaan.

[Näin oli lausuttu biologi, tiedetoimittaja ja kuvittaja Maija Karalan Erään planeetan ihmeitä -blogissa 16.10.2017 julkaistussa merkinnässä Kun hyönteisistä tuli äyriäisiä.]

2 kommenttia:

  1. Isäni kuoltua meidän oli myytävä mökki voidaksemme maksaa perintö- eli kateusveron. Se kirpaisi ensinnäkin veron epäreiluusaspektin vuoksi, toiseksi siksi, että olin vanhan äitimuorini kanssa kunnostanut mökkiä aivan viime tinkaan asti mahdollisimman arvokkaaksi.
    Kolmanneksi, että siellä oli sitä ennen niin monet juhannukset vietetty isävainaan kanssa konjakkia siemaillen.

    Joka kerta konjakkilasiini oli jossain vaiheessa päätynyt sinne kuollut sääski. Asian todettuani olin aina kumonnut konjamiinit kurkkuuni tarjoten näin hyönteisparalle (piruja ne ovat!) tavallista puitteikkaamman lähdön luonnon kiertokulkuun.
    Alkoholi voi siis vaarantaa terveyden jopa kuolemaan johtaen, olkaamme sis kohtuullisia toisin kuin nuo sääsket?

    Mitä hyönteisravintoon tulee muuten, olen epäilemättä nauttinut kahvini kanssa melkomoisen määrän kahvipapujen sekaan valmistusvaiheessa jauhettuja torakoita. Vastaavasti on puuroni ja leipäni, myös nestemäisen sellaisen (das flußige Brot, kuten saksalainen sanoo!) myötä kulkeutunut ravinnokseni viljojen sekaan jauhettuja jauhokoisia ja muita viljojen perään olevia hyönteisiä.

    Toisaalta mikäli viimemainittuja olisi liiaksi asti, alkaisivat maanviljelijät ennen pitkää kysellä muuallakin kuin Itä-Suomessa: "Onks viljoo näkyny?"

    Olen siis mielestäni kantanut korteni kekoon entomofagian saralla niin tietoisesti kuin tiedostamattomasti, joten syökööt muut omasta puolestaan.
    Kohottakaamme tästedes aina oluttuoppimme myös sen mukana nauttimillemme hyönteisille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Mutta ihmiset ovat yleensä onnellisia, koska he eivät asiaa enempää ajattele. Tosin syödäänhän Ranskassa etanoitakin, jotka ovat myös joltakin kantilta inhottavia.

      Vähän aikaa sitten tulin itse maistaneeksi heinäsirkkasiemensipsejä. Eivät olleet pahoja, vaikka kyllä outoja.

      Poista