Eväsoja kertoo eräästä Ranskan pääministeristä (nimi jätetään armeliaasti mainitsematta), jolle teehuoneen vaatimattomuus oli yllätys. ”Sen seinästähän kasvaa oksa”, ministeri sai töksäytettyä, kun häntä ei vietykään loisteliaaseen teepalatsiin, vaan olkikattoiseen majankaltaiseen. Versaillesiin mahtuisivat luultavasti kaikki Japanin teehuoneet, ja tilaa jäisi vielä kabuki-teattereille, niin pieniä ne ovat.
Teetaiteen neljä periaattetta ovat harmonia, kunnioitus, puhtaus ja tyyneys. Tärkeintä teeseremonioissa ja muussa tekemisessä on kuitenkin sydämen puhtaus ja asenne, jotka tekevät teosta kauniin, ei virheettömyys.
Japanilaisessa perinteisessä kulttuurissa harmonialla on merkitys, mutta niin on myös kontrasteilla. Vastakohtia haetaan vaikkapa ruokapöytään ja perinteisen teatterin esityksissä.
[Näin oli lausuttu MTV:n sivuilla 19.3.2018 julkaistussa Janne Hopsin kirjoittamassa uutisartikkelissa Kirja-arvio: Tyynesti japanilaisessa teehuoneessa, joka käsittelee Minna Eväsojan vasta ilmestynyttä kirjaa 'Shoshin. Aloittelijan mieli. Japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista'. Kirjaa, jota itse en ole vielä lukenut. Mutta ehkä pitää joskus lukea.]
[PS. Kyllä japanilaisessa kulttuurissa on kauniitakin puolia.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti