sunnuntai 15. syyskuuta 2024

S Yhdysvaltalaisen poliitikon olisi vaikea ymmärtää suomalaisten vaalikampanjoiden rauhallisuutta ja rauhanomaisuutta

Hautalan mukaan tärkein havainto on se, että Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä eroaa huomattavasti kotimaisesta mallista. Amerikkalaisen poliitikon olisi esimerkiksi vaikea ymmärtää suomalaisia vaalikampanjoita.

– Ne ovat niin rauhallisia ja aika tasaisella pulssilla, eikä niissä ole kauhean voimakkaita ristiriitoja. Henkilöön käyvää, hyökkäävää, mustamaalaavaa mainontaa ei Suomessa kauheasti ole, Hautala sanoo.

Esimerkiksi presidentinvaalit voittaneen Alexander Stubbin vierailu vastaehdokas Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa olisi amerikkalaiskollegalle mysteeri. Yhdysvalloissa on Hautalan mukaan vallalla kilpailevampi ja rankempi poliittinen kulttuuri, jossa vaalejakin järjestetään tiiviillä kahden vuoden syklillä, jossa vuorottelevat neljän vuoden välein järjestettävät presidentinvaalit ja joka toinen vuosi pidettävät edustajainvaalit.

[Näin oli lausuttu Iltalehdessä 29.8.2024 julkaistussa Ella Kivisaaren kirjoittamassa uutisartikkelissa Väistyvä suurlähettiläs kertoo: Tätä suomalaiset eivät ymmärrä USA:sta.]

[Onhan toisaalta Jussi Halla-ahoa melko voimakkaasti demonisoitu, ja samasta syystä myös tuomittu oikeudessa. Ja eräs tieteilijä oli kerran julkisesti fantasioinut persujen kuolemisella, mutta hän ei saanut oikeuden tuomiota, koska hän oli ollut tekstinsä kirjoittaessaan "suutuksissaan". "Suuttumus" oli johtunut siitä, että eräät ihmiset olivat vittuilleet hänelle, ja hän koki näiden olevan persuja, vaikka ei ilmeisesti osannut osoittaa tätä käsitystään todeksi.]

[Sanomastani huolimatta lienee selvää, että meikäläinen politiikantekotapa on melko edistyksellinen myös liberaalissa mielessä.]

2 kommenttia:

  1. Kaksipuoluejärjestelmä näyttää aiheuttavan politiikkaan jyrkkää vastakkainasettelua ja repiviä ilmiöitä monipuoluejärjestelmää enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Mutta jo pelkkä brittiläistyyppisen vaalitavan korvaus siirtoäänivaalitavalla yhden henkilön vaalipiireissä kuitenkin luultavasti vähentäisi vastakkainasettelua. Mutta milloin nuo sitten sellaiseen suostuvat ryhtymään on kysymys.

      Poista