tiistai 17. syyskuuta 2024

S Kuinka suuren riskin kanssa olemme valmiit elämään?

Se, että meitä pidetään vastuullisina ja mahdollisesti rangaistuksenkohteina, on siis hinta, jonka mieluusti maksamme meihin kohdistuvasta luottamuksesta. Yhteiskunta on tehnyt tarjouksen, josta harva haluaa kieltäytyä: ”Jos haluat olla vapaa, ota vastuu.” Tuomarille ei kannata väittää, että ”en geenieni takia voi olla ajamatta ylinopeutta”, koska silloin menettää varmasti ajokorttinsa. Tuomarihan voisi vastata, että hän ei voi geeniensä takia olla rankaisematta. Tässä palataan jälleen kysymykseen, voiko tämänkaltainen ”pakottaminen” ja ”kiristäminen” olla reilua niitä kohtaan, jotka eivät hillitse itseään ja synnynnäisen luonteensa takia antavat jatkuvasti periksi kiusauksille. Hehän eivät voi tehdä toisin.
 
Kuten todettua, kysymys on lopulta poliittinen: kuinka suuren riskin kanssa olemme valmiit elämään. Se ei ole filosofinen kysymys siitä, onko ylensyövällä sohvaperunalla tai kaahailevalla hurjapäällä jonkinlainen vapaa tahto. Kyse ei ole edes siitä, mikä saa ihmiset käyttäytymään niin kuin he käyttäytyvät. Poliittinen kysymys kuuluu, kuinka paljon riskiä olemme valmiit sietämään voidaksemme säilyttää yhteiskunnan vapauden. Ihmiset pohtivat jatkuvasti toinen toistensa luontaisia kykyjä ja sopivuutta asioiden hoitoon. Ja nyky-yhteiskunnassa oikeutetusti vaaditaan, että jokaisella tulee olla tuoretta tietoa ja kykyä huolehtia niistä asioista, joista hän haluaa vastuuta. 

[Näin oli lausuttu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä -blogissaan 26.5.2023 julkaisemassaan merkinnässä Mitä olemme toisillemme velkaa?, joka on oikeastaan kirjaessee vuonna 2021 ilmestyneestä Minouche Shafikin teoksesta What We Owe Each Other – A New Social Contract for a Better Society.]

2 kommenttia:

  1. Kysymys on puhtaasti poliittinen, ja siihen vastaamiseksi on erilaisia järjestelmiä.

    Diktatuurissa valtapyramidin huipulla yksin istuva sanelee kaikille muille mikä on sallittua käytöstä ja mitä sen rajojen ylittämisestä seuraa.
    Demokratiassa kansalaiset valitsevat keskuudestaan edustuston päättämään näistä rajoista ja seuraamuksista.
    Elleivät ne ole kansalaisten enemmistön tahdon mukaisia, kansalaiset valitsevat seuraavaksi toiset edustajat.

    Mikäli kansa ei pidä edustajiensa asettamista rajoista ja niiden seuraamuksista mutta ei vaihda edustajiaan tai tee muutosta kansanäänestyksellä, kärsiköön omasta hölmöydestään.

    VastaaPoista