sunnuntai 1. syyskuuta 2024

S Soininvaara: On todellinen ongelma Suomelle, ettei maata pystytä uudistamaan

Hedelmistään puu tunnetaan. Kolmikantainen päätöksenteko toimi oikein hyvin niin kauan, kun talous kasvoi ja hyvinvointivaltio laajeni. Enää kolmikannalta ei onnistu oikein mikään. Palkansaajajärjestöt vastustavat muun muassa kaikkea ja työnantajajärjestöjä ei Suomen etu kiinnosta. Ne ajavat suurten teollisuusyritysten etua unohtaen muun muassa palvelualat ja pienten yritykset edut. Yhteiskunnallinen koheesiokaan ei niitä näytä kiinnostavan. Suomalaisen yhteiskunnan sortumiseen varaudutaan exit-suunnitelmilla.

On todellinen ongelma Suomelle, ettei maata pystytä uudistamaan.

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 11.3.2024 julkaistussa merkinnässä Työmarkkinajumi (1): korporativismi.]

[Onko tilanteesta mielekästä ulospääsyä edes periaatteessa olemassa?]

3 kommenttia:

  1. Kaikki oli niin helppoa, kivaa ja mukavaa YYA-Kekkoslovakiassa, kun talous toimi Moskovasta saneltuna:
    Suomi myy Moskoviaan mitä siellä tarvitaan ja saa maksuksi tasan saman verran tarvitsemaansa;
    öljyä, kaasua, aseita...

    Bilateraalinen kauppa hemmotteli vuorineuvokset Pyhään Huolettomuuteen, jossa käytiin vain itänaapurissa allekirjoittamassa kauppasopimuksia ympäri juovuksissa.

    Sitten tuli tuska, kun ei enää ollutkaan tätä niin mukavaa ulkomaankauppa-automaattia, vaan olisi pitänyt yht'äkkiä osatakin tehdä kauppaa ja kilpailla maailmanmarkkinoilla.

    Tässä sitä nyt ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä 1980-luvulla meillä meni taloudellisesti ihan hyvin. Mutta se tosiaan paljolti johtui ikävän suuresta Neuvostoliiton-kaupasta. Ilman sitä olisi kyllä kannattanut yrittää pärjätä, mutta me olimme niin kovasti silloin idän ja lännen välittäjän asemassa.

      1990-luvun lama oli melko järkyttävä sitten, ja siitä pitäen myös robotisaatio, automatisointi ja tuotannon ulosliputus ovat ikään kuin mahdollistaneet sen, ettei lamasta ole tosiasiassa koskaan päästy eroon.

      Tuotannon ulosliputus ei kuitenkaan ole pelkästään huono asia, kun siinä on ollut ainakin aluksi erittäin paljon kyse siitä, että jalostusarvoltaan heikko tuotanto on siirretty ulkomaille. Diktatorisesti hallitussa manner-Kiinassa tosin osataan nykyään jo valmistaa yhtä sun toista korkeampaa jo nykyisin.

      Onneksi mm. Varusteleka pyrkii vähentämään omalta osaltaan Kiina-riippuvuutta nyt.

      Poista
    2. Nokian romahdus on toki myös mainittava. Menetettiin maamme paikka auringossa ja valtio pirusti verotuloja.

      Poista