tiistai 3. syyskuuta 2024

S Albanian uskonnollis-yhteiskunnallinen tilanne

Albanian perustuslaki määrittelee Albanian sekulaariksi valtioksi, jossa on uskonnonvapaus ja jonka on huolehdittava uskonnonvapauden toteutumiselle sopivien olosuhteiden rakentumisesta. Valtio antaa uskonnollisille yhteisöille toimintavapauden, mutta ei tue eikä avusta niiden toimintaa. Perustuslain 24. artikla myöntää kaikille kansalaisille vapauden uskonnon tai katsomuksen valintaan ja vaihtamiseen sekä oikeuden uskonnollisen vakaumuksen tai katsomuksen yksilölliseen ja kollektiiviseen ilmaisuun uskontokasvatuksessa, uskonnonharjoituksessa ja tavoissa. Uskontoon tai katsomukseen perustuva syrjintä on kielletty. Uskonnollisten kohteiden ja rakennusten vahingoittaminen ja uskonnonharjoituksen estäminen ovat rangaistavia rikoksia. Kouluissa ei anneta uskonnonopetusta. 

[Näin oli lausuttu Vartija-lehdessä 2.6.2922 julkaistussa Ismo Pellikan kirjoittamassa artikkelissa Havaintoja Albanian uskontotilanteesta.] 

[Albania on ollut useammassa suhteessa eräänlainen haukkumasana. On myönteistä, että maasta ja maan kulttuurista saa lukea myönteisiäkin asioita.]

[Harvoin sitä kuitenkaan oikeasti muuten kuulee liberaalilta kannalta katsottuna myönteistä uusista islamista.]

2 kommenttia:

  1. Balkanilainen islam on perinteisesti ollut varsin maallistunutta tapauskontoa.
    Turkkilaiset eivät pyrkineet pakkokäännyttämään alistamiaan Balkanin kansoja, vaan tarjosivat kepin sijasta porkkanaa:
    islamiin kääntymisestä sai verovapauden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on sellainenkin kyllä painostamista. Tai voidaan sanoa sama asia toisinpäinkin: ei-muslimien maksettavaksi sälytettiin ankara henkivero, jonka maksamiselta muslimit säästyivät, koska nämä olivat hallitsevaa luokkaa.

      Olen jostain lukenut, että ko. henkivero olisi otettu käyttöön vasta 1100-luvulla. Siinä vaiheessa islamilaisen maailman hallitsijat olivat jo ehtineet muodostaa sen, minkä me nykyään tunnemme islamina.

      Poista