keskiviikko 18. syyskuuta 2024

S Suomen terveydenhoitojärjestelmä perustuu rahan mankumiseen, eikä sellainen johda järkevään rahan käyttöön

Terveydenhoitojärjestelmä on rakentunut hierarkisesti siten, että valtiovarainministeriö jakaa könttäsumman kullekin hyvinvointialueelle ja nämä jakavat sen edelleen seuraavilla tahoille ja nämä edelleen seuraaville. Jos jossain onkin väljyyttä, ei sitä raportoida ylöspäin, koska yksikkö, joka näin tekee, menettää rahat ja saa tilalle lisää kiirettä. Järjestelmä perustuu kaikilla tasoilla rahan mankumiseen, eikä sellainen johda järkevään rahan käyttöön. Yksiköillä pitäisi olla suurempi budjettiautonomia niin, että ne voivat käyttää säästämänsä rahat jollakin paremmalla tavalla. Tuottavuuden nousu toteutettaisiin leikkaamalla juustohöylällä vaikka prosentti vuodessa. Soveltaisin paljon enemmän nettobudjetointia ja yhtiöittäisin monia toimintoja. Siis yhtiöittäisin, en yksityistäisi kuin joissain harvoissa tilanteissa. Tällainen muutos toimisi, mutta tulokset näkyisivät vasta suosien päästä. Valtio vie kehitystä päinvastaiseen suuntaan kohti tehottomia rakenteita.

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 5.6.2024 julkaistussa merkinnässä HUSin hallitus pakotetaan rikkomaan lakia.]

[Niin, ja hyvinvointialueille voisi antaa myös verotusoikeuden.]

2 kommenttia:

  1. Suomessa kun ollaan, hyvinvointialueet käyttäisivät sitä verotusoikeuttaan vain palkkaamalla lisää johtajattarien johtajattarien johtajattaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silti hyvinvointialueet joutuisivat enemmän perustelemaan rahankäyttöä, kun rahaa ei saisi valtiolta, vaan se olisi "omaa".

      Poista