tiistai 23. lokakuuta 2018

S Yrityksille uudet eettiset suuntaviivat?

Aukkoa oikeussuojassa halutaan korjata uudella kansainvälisellä ihmisoikeussopimuksella. Sopimusluonnoksen mukaan monikansallisten yritysten täytyisi olla huolellisempia: niiden tulisi välttää ja vähentää toimintansa kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia.

Ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite (human rights due diligence) on myös monen tuoreen kansallisen lain keskiössä. Suomessa se on Eetin ja 100 muun järjestön ja yrityksen tavoite #ykkösketjuun-kampanjassa. Nyt pöydällä on ensimmäistä kertaa tekstiluonnos, joka koskee kaikkia monikansallisesti toimivia yrityksiä.

Sopimusluonnoksessa painotetaan myös yritysten velvollisuutta kuulla laajasti niitä ihmisiä ja yhteisöjä, joihin yritystoiminta saattaa vaikuttaa. Lisäksi sopimus antaisi ihmisoikeusloukkausten uhreille mahdollisuuden nostaa kanteen monikansallista yritystä vastaan yrityksen kotimaassa.

[Näin oli lausuttu Eettisen kaupan puolesta ry:n sivuilla 18.10.2018 julkaistussa lafkan toiminnanjohtajan Lotta Staffansin kirjoittamassa uutisartikkelissa Pöhinää Genevessä: Yrityksille uudet säännöt?.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti