tiistai 9. lokakuuta 2018

S Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden tuore tuomari Brett Kavanaugh ei ole ainakaan enää nykyään täysi roisto

Monella kommentoijalla ovat sekoittuneet politiikka ja väitetty ahdistelu. On sinänsä ilman muuta perusteltua olla huolissaan siitä, millaisen roolin konservatiivinen Kavanaugh korkeimmassa oikeudessa ottaa. Esimerkiksi aborttinäkemykset ovat aiheellisesti herättäneet pelkoja: haluaisiko hän kenties tiukentaa USA:n aborttilinjaa?

Kavanaugh’n osalta on relevanttia kysyä myös, tätäkö me ihan oikeasti jatkossa haluamme: käydä läpi lähes 40 vuoden takaisia kotibileitä ja vaatia ihmisiä julkisesti tilille nuoruuden virheistä? Oletetaanpa nyt hetki, että Kavanaugh tosiaan olisi 17-vuotiaana, murrosikäisenä poikana syyllistynyt päissään siihen kähmintään, josta Ford on häntä syyttänyt. Se olisi ollut tietenkin väärin, mutta maailma on muuttunut melkoisesti kuluneina vuosina: ei 1980-luvulla kodeissa, kouluissa ja mediassa keskusteltu seksuaalisesta ahdistelusta alkuunkaan samalla lailla kuin nykyisin. Olemme menneet siinä melkoisesti eteenpäin, mikä on erinomainen asia.

On kuitenkin ymmärrettävä, että tuon ajan nuoret imivät tuon ajan arvot – aivan kuten meihin vaikuttavat tämän ajan arvot. Ei Fordin kertoma toiminta – sängylle kaataminen ja yritys riisua toisen vaatteita – ollut tietenkään julkisesti sallittua 80-luvullakaan, mutta ilmapiiri oli silti erilainen ja toimittiin tavalla, jolla ei nykyisin enää toimittaisi. On erikoinen vaatimus, että kun me nyt ajattelemme jostain asiasta tietyllä tavalla, vuosikymmeniä sitten kaikkien olisi pitänyt osata ajatella samalla lailla.

Hyvä kysymys on sekin, annammeko ihmiselle mahdollisuuden muuttua. Jos, siis jos Kavanaugh olisi syyllinen, ainakin hän on sitten nuoruusvuosiensa ottanut opikseen: jättimäisestä kohusta huolimatta esiin ei ole astunut yhtään naista väittämään, että hän olisi vieläkin ahdistelija. Metsäketo on puolestaan itse luvannut muuttaa käytöstään: hänen omalla vastuullaan on tietysti sitten todistaa, että sana myös pitää. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat-lehdessä 7.10.2018 julkaistussa Ulla Appelsinin kirjoittamassa kommenttipuheenvuorossa Mikä yhdistää Metsäketoa ja amerikkalaista tuomaria? Elinkautinen.]

[Voit myös niin halutessasi käydä aiheeseen liittyvän blogimerkintäni Mitä tuomari Brett Kavanaughin olisi kannattanut tehdä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti