perjantai 5. lokakuuta 2018

S Keskustelussa tulee voida pitäytyä kohteliaisuudessa, vaikka Trump

Suurempi huolenaihe ei ole se, mitä Trump on tehnyt presidenttiydelle, vaan se, mitä me kansakuntana olemme sallineet hänen tehdä meille. Olemme vajonneet hänen mukanaan alas ja sallineet keskustelun ilman kohteliaisuutta.

Senaattori John McCain ilmaisi asian hienosti jäähyväiskirjeessään. Kaikkien amerikkalaisen tulisi ottaa vaarin hänen sanoistaan ja vapautua nurkkakuntaisuuden ansasta, päämääränään yhdistyä yhteisten arvojen ja maatamme kohtaan tuntemamme rakkauden kautta.

Meillä ei ole enää senaattori John McCainia. Mutta meillä on aina hänen esimerkkinsä – johtotähti, joka palauttaa kunnian julkiseen elämään ja kansalliseen vuoropuheluun. Presidentti Trump saattaa pelätä tällaisia kunnian miehiä, mutta meidän tulisi kunnioittaa heitä.

Hallinnon sisällä tekevät hiljaista vastarintaa ne ihmiset, jotka asettavat maansa etusijalle. Mutta suuri ero tehdään silloin, kun rivikansalaiset nousevat politiikan yläpuolelle, kurkottavat käytävän poikki ja päättävät karistaa yltään kaikki leimat yhden asian puolesta: amerikkalaisten. 

[tuntemattomaksi jäävä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon vanhempi virkamies The New York Timesissa 5.9.2018, jonka kirjoituksen Helsingin sanomat -lehti oli ystävällisesti suomentanut ja julkaissut seuraavana päivänä 6.9. Ja jos tuo linkki ei jonain päivänä toimi, niin ehkä tämä toimii.]

[PS. Jokainen yleensä pyrkii toimimaan omantuntonsa mukaan. Mutta minusta ei välttämättä ole paras vaihtoehto jäädä osaksi sellaista hallintoa, josta ei pidä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti