maanantai 29. lokakuuta 2018

S Yövartijavaltio ei toimi

Suomen ja Pohjoismaiden historian professori, laajasti arvostettu ja tunnustettu taloushistorian asiantuntija Markku Kuisma pohti Helsingin Sanomien laajassa henkilöjutussa (HS 29.7.2018) markkinatalouden ongelmia.

”Markkinat ovat uskomaton voima. Ne ovat kuin tuli, joka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kun markkinatalous pannaan töihin oikealla tavalla, se tekee yhteiskunnalle suuren palveluksen. Mutta jos sen dynamiikan ja logiikan annetaan hallita kaikkea, ei siitä tule yhtään mitään. Nyt siitä on tullut itsetarkoitus, kuin uskonto. Vähän kuin sosialismi oli aikaisemmin”, Kuisma sanoo Helsingin Sanomien jutussa.

Yhtenä esimerkkinä Kuisma antaa kaikkialle työntyvästä markkinalogiikasta ajattelumallin, jossa julkisen sektorin tulisi olla mahdollisimman pieni. Kuisman mukaan historiasta ei löydy yhtään onnistunutta valtiota, joka olisi pyrkinyt olemaan mahdollisimman pieni, heikko ja talouselämään puuttumaton.

[Näin oli lausuttu Duunitori-sivustolla 16.10.2018 julkaistussa Aleksi Pohjolan kirjoittamassa artikkelissa Olemmeko unohtaneet työn perimmäisen merkityksen?.]

[PS. Yövartijavaltioksi kutsutaan sellaista valtiota, jossa julkisen vallan tehtävät on rajoitettu mimimiin, ennen kaikkea ahtaasti määriteltyyn turvallisuuteen. Eli poliisille ja asevoimille annetaan julkista rahaa, kun taas sosiaaliohjelmiin ja julkiseen koulutukseen ja terveydenhuoltoon ei.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti