sunnuntai 14. lokakuuta 2018

S 'Priscilla, aavikon kuningatar' ei suinkaan ollut vitivalkoinen elokuva, vaikka Australia sitä suurin piirtein siihen aikaan olikin

Seksismin lisäksi Priscillaa on suomittu myös valkoisuudesta.
Stephan Elliottin mielestä moite on sikäli älytön, että Australia oli todella valkoinen maa vielä 25 vuotta sitten.

– Ryhmässä olisi nyt toisenlainen kokoonpano, koska Australiassa on nykyisin erilainen väestö. Asiat muuttuvat vähitellen. Silloin kun kasvoin, meillä ei todellakaan ollut muita kuin valkoisia muksuja, joilla oli siniset silmät ja vaalea tukka. Vähän kuin teillä näyttää täällä olevan enimmäkseen edelleen, Elliott hörähtää.

Eikä Priscilla sitä paitsi edes ole vitivalkoinen. Se kuvasi alkuperäisväestöä uudella tavalla, Elliott huomauttaa.

Elokuvan keskivaiheilla on iso kohtaus, jossa kolmikko kohtaa aboriginaaliheimon. He pukevat yhden sen jäsenistä drag queeniksi, ja toteuttavat yhdessä musiikkinumeron Gloria Gaynorin I Will Survive -biisistä. (Kohtaus löytyy YouTube-linkistä)

– Siinä kohtauksessa on maailman ensimmäinen aboriginaali drag queen. Aboriginaaliyhteisö hyväksyi tämän oudon porukan. He eivät olleet näyttelijöitä, ja olivat todella innoissaan kuvauksista.

Alkuperäisväestön edustajat eivät ennen Priscillaa juuri olleet esiintyneet omana itsenään valkokankaalla. Heille oli tarjolla lähinnä asenteellisesti paketoituja hurjan villin rooleja.

– Kaikki aikaisemmat kuvausryhmät olivat halunneet, että he maalaavat sotamaalaukset kasvoilleen ja heiluttelevat keihäitä. Heistä oli mahtavaa esiintyä ihan omana itsenään.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 29.9.2018 julkaistussa Sanna Vilkmanin kirjoittamassa uutisartikkelissa Priscilla, aavikon kuningatar -kulttielokuvan ohjaaja Helsingissä: "Nykysäännöillä tämän elokuvan tekeminen olisi mahdotonta".]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti