sunnuntai 12. marraskuuta 2017

S Salatun viestinnän on hyvä olla tärkeää nuorille

Poliisin uuden tiedotteen mukaan vanhempien on syytä keskustella lapsiensa kanssa, mikäli heidän puhelimestaan löytyy esimerkiksi Tor Browser, Signal tai Wickr-sovelluksia. Nämä sovellukset antavat mahdollisuuden Internetin salattuun käyttöön sekä viestintään. Niiden avulla voidaan muun muassa hoitaa kaupankäyntiä ja viestintää viranomaisilta salassa sekä julkaista viestejä anonyymisti.

Olen samaa mieltä poliisin kanssa. Mikäli nuorella on joitain näistä sovelluksista, on todellakin hyvä keskustella hänen kanssaan - ja onnitella häntä siitä, että hän on tietoturvan suhteen valveutunut nuori. Liian monet jättävät arkaluontoisen viestinnän salaamatta, vaikka valtio ja NSA vakoilevat yhä enemmän ja enemmän. Mitä merkittävämpään rooliin Internet nousee, sitä tärkeämpää on oppia käyttämään sen mahdollisuuksia sekä turvaamaan itsensä. Jos lapsi on jo nuorella iällä ymmärtänyt tietoturvan sekä tietotekniikan päälle, häntä kannattaa kannustaa perehtymään siihen entistä enemmän.

Samaan aikaan, kun nämä seikat tulevat tärkeämmiksi nuorten elämässä, on myös vanhempien järkevää opetella vähintään perusperiaatteet salatusta viestinnästä, sipuliverkosta, VPN:sta sekä muusta turvallisesta ja yksityisestä verkon käytöstä. Ottamalla itse selvää asioista ja kokeilemalla itse erilaisia sovelluksia, voivat vanhemmat ymmärtää paljon paremmin sen, mitä heidän lapsensa Internetissä tekevät, mikä siellä on vaarallista ja mitä kaikkea sovelluksilla ylipäätään voi tehdä.

Salattu viestintä ei ole pelkästään huumeiden ostamista ja Anonymous-naamioita, vaan yhä tärkeämpi ja tärkeämpi perusasia, joka jokaisen tulisi osata. Esimerkiksi yrityselämässä salattu viestintä on muuttumassa osaksi arkipäivää. Sen lisäksi, että salatulla viestinnällä voidaan jekuttaa kyttää, sillä voidaan suojata itseä myös vihamielisiä tahoja, kuten hakkereita, nettirosvoja, stalkkereita ja vastaavia vastaan. On hyvä asia, jos kakara ymmärtää salauksien päälle.

Nuoren päästäminen Internetiin ilman perusymmärrystä suojatusta viestinnästä on vähän sama kuin päästäisi hänet Provinssirockiin viinapullon kanssa kertomatta kondomeista.

[Jiri Keronen Facebookissa 11.11.2017. Ulostuloon liittyy Ilta-sanomien uutinen Poliisi varoittaa vanhempia: Jos nuoren älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti