torstai 23. marraskuuta 2017

S Lokakuun vallankumouksen paras puoli oli sen tuottama varoittava esimerkki

Venäjän vallankumouksen parhaita puolia ja kestävimpiä saavutuksia Sinnemäen on nykyisin vaikea löytää – ellei sellaiseksi lasketa sen tuottamaa varoittavaa esimerkkiä.

– Proletariaatin diktatuuri oli valtapolitiikkaa, jonka talous oli valjastettu ensisijaisesti sotavarustelun ehdoilla ja joka tuhosi suunnattomasti inhimillisiä arvoja, Sinnemäki summaa.

– Sosialistisen suunnitelmatalouden lopputulema oli muutoinkin mahalasku. Usein sanotaan, että tuottihan vallankumous sentään suurenmoista taidetta, esimerkiksi Eisensteinin elokuvat.

Sinnemäen mukaan myös Eisenstein kuitenkin alisti taiteelliset keksintönsä diktatuurin propagandalle ja valehtelulle.

– Valehtelu muutenkin oli vallankumousta seuranneen vallanpidon toinen luonto. Neuvostoliitossa mikään ei ollut pyhää, mutta kaikki oli tabu, Sinnemäki kuittaa.

[Näin oli lausuttu Jari Pietiläisen kirjoittamassa Helsingin uutisissa julkaistussa artikkelissa Venäjän vallankumouksesta tänään 100 vuotta – Sinnemäki: "Valehtelu oli kommunismin toinen luonto". Artikkelissa mainittu Sinnemäki on kirjailija ja kustannustoimittaja Anssi Sinnemäki, joka on Vihreän liiton kansanedustajan Anni Sinnemäen isä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti