tiistai 28. marraskuuta 2017

S Järjestäytyneeltä rikollisuudelta voisi julkinen valta viedä miljoonia euroja tällä keinoin

"Takavarikoitujen huumeiden katuarvo olisi ollut mittava. Pelkästään 7. heinäkuuta 2017 takavarikoitu hasis- ja marihuanalasti olisi ollut arvoltaan noin 140 000 euroa."

Tämä meikästä tiivistää hyvin, mikä huumeiden kieltolaissa on ongelmana. Ainoa syy, minkä takia tuokin hasislasti oli arvoltaan 140 000 euroa, on se, että hasis on laitonta. Kieltolaki ei poista kysyntää, vaan se ainoastaan rajoittaa tarjontaa. Tämän seurauksena ne, jotka edelleen tarjoavat kysyttyä tuotetta, voivat pyytää siitä huomattavasti enemmän hintaa kuin mikä sen käypä markkinahinta olisi.

Kuinka paljon maksaa tuottaa gramma kannabista? Ehkä noin 5 senttiä, jos sen tekee hyvällä volyymillä ja osaamisella. Entä paljonko kannabiksesta saa grammalta, kun sen myy kadulla? Helposti 20 euroa puhtaana käteen.

Aikamoiset katteet, ja kiitos pelkästään kieltolain. On puhtaasti kieltolain ja sitä kannattavien poliitikkojen ansiota, että järjestäytynyt rikollisuus voi kasvattaa rahaa puskassa. Pistää vaan siemenet multaan ja muutaman kuukauden päästä on tuhansia euroja, jonka voi sitten sijoittaa tuottoisampiin bisneksiin, kuten ase- ja ihmiskauppaan.

Jos huumeiden tuottaminen ja myyminen olisi laillista, voitaisiin järjestäytyneeltä rikollisuudelta viedä kerralla miljoonia euroja, jotka siirtyisivät valtiolle ja lainkuuliaisille kansalaisille. Nämä miljoonat eurot voitaisiin sitten käyttää esimerkiksi terveydenhoitoon ja ennakoivaan työhön. Laillistaminen antaa mahdollisuuden tuoda huumekauppa viranomaisten valvonnan alle ja täten vähentää sen aiheuttamia haittoja yhteiskunnalle.

Tämä ei myöskään ole pelkästään meikän mielipide, vaan siitä löytyy myös kokemusta. Esimerkiksi kannabiksen kohdalla laillistamis- ja dekriminalisointipolitiikka on tehnyt hyvää tulosta. USA:ssa kannabis tuottaa terveydenhoitoon ja koulutukseen miljoonia, Portugalissa dekriminalisointi on vähentänyt kaikkia huumeisiin liittyviä haittoja ja Hollannissa pajariturismi on iso vetotekijä.

Näin alkuun voitaisiin laillistaa ainakin kannabis ja dekriminalisoida muut huumeet. Kun tästä sitten saadaan hyviä kokemuksia, voidaan laillistamista ryhtyä miettimään myös muiden huumeiden kohdalla. Ja kaikki voittavat, paitsi järjestäytynyt rikollisuus ja Aarnio.

[pitkätukkainen Jiri Keronen Facebookissa 27.11.2017. Ulostuloonsa liittyy Iltalehden uutisartikkeli Syyttäjä: Oululaismarketti toimi huumekaupan kulissina - kannabista säilytettiin ruokakaupassa ja halkopinon alla. Mutta eihän se tukka puhu vaan mies.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti