lauantai 11. marraskuuta 2017

S Mitä Euroopan maat voisivat tehdä parantaakseen turvapaikkapolitiikkaansa

Tuhannet ihmiset maksavat vuosittain koko omaisuutensa ja enemmän ihmiskauppiaille päästäkseen merelle tulemaan pahoinpidellyiksi, raiskatuiksi ja hukkumaan. Salakuljettajien epäinhimillinen ja laiton bisnes kukoistaa, kun muut kuolevat ja kantavat riskin. Kukaan tuskin haluaa tätä tilannetta, mutta tästä huolimatta hommaan ei puututa, vaan sitä suorastaan edistetään.

Syy, minkä vuoksi salakuljettajat voivat myydä näitä matkoja, on pitkälti Euroopan maahanmuuttopolitiikassa. Koska Euroopasta on suhteellisen helppoa saada turvapaikka, monet ovat valmiita maksamaan salakuljettajille suuria summia päästäkseen Eurooppaan. Lisäksi Eurooppa myös pelastaa nämä salakuljettajien veneet, joten matkan riski suhteessa voittoihin laskee ja salakuljettajien bisnes paranee. Monesti veneet myös ohjataan eurooppalaisten toimesta Eurooppaan, eli ihmiskauppiaiden määränpäähän. Leijonanosa salakuljettajien tuotoista johtuu suoraan eurooppalaisesta politiikasta.

Jos ihmissalakuljetusta, ihmiskauppaa ja merellä tapahtuvia hukkumiskuolemia halutaan vähentää, on eurooppalaista maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa muutettava radikaalisti. Sen sijaan, että turvapaikkaa haettaisiin rajalta, olisi turvapaikat myönnettävä ensisijaisesti pakolaisleirien asukkaille, joiden pakolaisstatus on helpompi varmistaa kuin kyseenalaisissa olosuhteissa saapuneiden tulijoiden. Tällöin olisi fiksumpaa pyrkiä hakeutumaan pakolaisleireille hoitamaan asiat laillisia teitä kuin riskeerata hengenvaarallinen matka meren yli, eikä ihmiskauppiailla olisi enää mahdollisuutta myydä matkojaan.

Lisäksi pelastamispolitiikkaa on muutettava siten, että jokainen pelastettu alus ja sen matkustajat viedään takaisin lähtömaahan. Tämä vähentää insentiiviä lähteä vaaralliselle matkalle ylittämään merta ja sitä kautta heikentää ihmiskaupan ansaintamahdollisuuksia. Jos vaikutusta halutaan tehostaa, voidaan lisäksi määrätä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi erilaisia maahantulokieltoja tai rikosoikeudellisia rangaistuksia.

[paha Jiri Keronen Facebookissa 8.11.2017. Ulostuloon liittyy Iltalehden uutisartikkeli CNN: Välimereltä löytyi 26 teinityttöä kuolleena - heitetty tahallaan mereen?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti