keskiviikko 22. marraskuuta 2017

S Onko äitiyspakkauksen nimi syrjintää?

Meikästä tuntuu, että KELA tai ministeri Saarikko eivät tarkalleen ottaen tiedä, mitä syrjintä tarkoittaa. Normaali ihminen todennäköisesti mieltää termin "äitiyspakkaus" reliikiksi, josta on muodostunut yleisesti käytössä oleva termi eikä jaksa sen jälkeen enempää hiiltyä. Aika harva ajattelee, että nyt on kamalaa syrjintää, kun joku kaikkien ymmärtämä käsite ja sana viittaakin vain toiseen sukupuoleen.

Muutenki tuntuu siltä, että tämä on enemmän naisten ongelma, josta nämä maailmanparantajat vaan koittavat tehdä miesten ongelmaa. Sukua sille, kun nainen menee kauppaan ja alkaa vertailla jotaki hoitoaineita ja dödöjä ja mies vaan ottaa sen, jossa lukee isoilla kirjaimilla SAIPPUA ja pesee sillä kaiken hiuksista vaatteisiin. Jos tököttipurkissa lukee "for Men", mies menee hämilleen, koska ei enää ymmärrä, että onko kyseessä SAIPPUA vai joku uusi kemikaali nimeltään "SAIPPUA for Men". Turhat himpsukkeet eivät istu miehille.

Sama pätee äitiyspakkauksiin. Siinä missä joku nainen saattaakin järkyttyä siitä, että palomiehiä ei kutsuta palohenkilöiksi, niin miehiä nämä sanat eivät oikeastaan kiinnosta. Miehelle kyseessä on tasan tyyppi, joka sammuttaa paloja, tai pahvilaatikko, jossa on vaippoja. Ihan sama, millä nimellä sitä sanoo, niin se on silti vain pahvilaatikko, jossa on vaippoja. Mikään määrä sanoja ei tee tuosta vaippalootasta syrjintää.

Jos oikeasti viranomaisia tai poliitikkoja oikeasti kiinnostaisi puuttua isiä syrjiviin käytäntöihin, niin hyvä paikka aloittaa olisi esimerkiksi oikeuskäytäntö, jossa erotilanteissa lapsi tuomitaan lähestulkoon automaattisesti naiselle, siinä missä mies jää nuolemaan näppejään. Tai vaikka siihen, että perheväkivaltatilanteessa viranomainen lähtee siitä, että nainen on uhri ja mies on hakkaaja; "mitä, otatkos sä pataas naiselta?" Tai sitte siihen, että isä saatetaan laittaa pakkotyön uhalla vuodeksi opettelemaan miinojen tallaamista samaan aikaan, ku kakara kasvaa kotona. Tai johonki muuhun tällaiseen vastaavaan.

Ainoastaan länsimaalainen, koulutettu nainen voi olla niin etuoikeutettu, että näkee äitiyspakkauksen nimen ongelmana.

[Jiri Keronen Facebookissa 21.11.2017. Ulostulo liittyy Ilta-sanomat-lehden uutiseen Syrjintä huolettaa: Kelassa pohditaan uutta nimeä äitiyspakkaukselle. Itse olin laittanut Kerosen Facebook-päivitykseen kommenttina tällaisen sanasen:]

Todella mielenkiintoinen kysymys, kenties, on se, että elääkö Suomessa todella joku ihminen, joka loukkaantuu äitiyspakkaus-sanasta. Mutta jos loukkaantuu, niin hän varmaan onkin sen sitten ansainnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti