sunnuntai 20. lokakuuta 2024

S "Sapere aude" käsitetään nykyisin rasismina

Yliopistojen ideana on aina ollut vapaa tieteenharjoitus, on uskallettava käyttää järkeään: Sapere aude, sanoi aikoinaan Immanuel Kant.

Nykyään sen sijaan intersektionalismiin vahvasti nojaava woke-ajattelu pyrkii suojaamaan opiskelijaa kaikelta väärältä tiedolta ja tarjoamaan turvallisen tilan niille, jotka eivät syystä tai toisesta kestä ajattelunsa perusteiden haastamista ja kriittistä analyysiä.

Siis turvallinen tila yliopistossa? Turvassa miltä? Kritiikiltä? Vääriltä mielipiteiltä?

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 29.11.2023 julkaistussa merkinnässä Alkaako tyhmeneminen yliopistoista?, joka on Ari Helon kirjan Intersektionaalista vai ”valkoista” ylivaltaa? Syrjäytymiskeskustelun vääristymät Suomessa ja Yhdysvalloissa esittely.]

4 kommenttia:

  1. Yliopistot on naisitettu Kympin Tytöillä joilla on seiskan keskiarvo.
    Sellaisten paikka ei olisi yliopistossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yliopistokoulutettua väkeä toki paljon tarvitaan, mutta löytyykö mistään yhteiskunnasta niin paljon sellaista väkeä, että huomattavalla osalla ihmisistä olisi rahkeita sellaiseen?

      Poista
    2. Eipä löytyne sellaista kansakuntaa josta 70 % olisi korkeakoulutettavissa, kuten eräät tahot Suomessa ilmeisen vakavissaan vaativat.
      Tosin Suomessa korkeakoulutukseen lasketaan myös ammattikorkeakoulujen eli entisten opistojen koulutus.
      Mutta kun jonkun pitäisi ne työtkin tehdä.

      MIssään nimessä mikään kansakunta ei tarvitse valtavaa määrää julistavien yhteiskuntataiteiden maistelijoita julistamaan sukupuolia olevan 72 tai maailman syttyvän tuleen huomenna, ellei kansakunta tuhoa omaa talouttaan.

      Poista
    3. Jos turhempien osastojen väki saataisiin hyödylliselle opiskelualalle, niin siitä voisi olla jotain hyötyä. Taidehistoriakin kävisi.

      Poista