Kun kantaurali levisi Moskovan alueelle, osa paikallisista puhui kantabaltoslaavia. Kyseessä oli indoeurooppalaisen kielikunnan haara, josta kehittyivät balttilaiset kielet, kuten liettua ja latvia, ja slaavilaiset kielet, kuten venäjä, puola, serbokroaatti ja ukraina.
Osa länsiuralilaisista näyttää pistäneen hynttyyt yhteen balttilaisten kanssa. Noin tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua kaksikielinen balttilais-länsiuralilainen kieliyhteisö alkoi siirtyä lähemmäs Suomenlahden eteläpuolta.
— Kielet vaikuttavat tulleen yhtä rataa Viron alueelle noin vuonna 900 ennen Kristusta. Kaksikielisyys saattoi säilyä jopa vuosituhannen, Santeri Junttila kertoo.
[Näin oli lausuttu Helsingin yliopiston julkaiseman Yliopisto-lehden sivuilla 21.10.2022 julkaistussa Topias Haikalan kirjoittamassa artikkelissa Ennen suomea ja saamea Suomen alueella puhuttiin lukuisia kadonneita kieliä — kielitieteilijät ovat löytäneet niistä jäänteitä.]
[Mutta miksi liettuan kielessä sitten on paljon vähemmän uralilaista sanastoa? Vai onko? Muinaispreussista olen vielä vähemmän kykenevä sanomaan mitään.]
[Minusta tuo hynttyitten yhteen lyöminen balttien kanssa kuulostaa hyvältä.]
Ovathan nuo läheiset veljeskansat latvialaiset ja liettualaiset muutenkin niin kovin erilaisia historialtaan:
VastaaPoistasiinä missä latvialaiset joutuivat 1200-luvulla saksalaisten maaorjuuteen perustivat liettualaiset mahtavan suurvallan, joka ulottui parhaimmillaan Itämereltä Mustallemerelle.
Mikä ihmeellisintä, 1300-luvulla se suurvalta oli pakanallinen ja kaiken huipuksi niin, että olivat kääntyneet katoliseen kristinuskoon mutta palanneet pakanuuteen ja siitä huolimatta perustivat voimakkaan valtion, kun monessa muussa tapauksessa valtionmuodostus sai vauhtia kristinuskon ja kirkon organisaation omaksumisesta.
Kyllä.
Poista...Etelämpänä myöskin itämerensuomalaisten kielten vaikutus oli paljon pienempi.