lauantai 12. lokakuuta 2024

S Neuvostoliitto, Hitlerin Saksan alkuperäinen liittolainen

Toinen maailmansota alkoi, kun Hitler hyökkäsi Puolaan. Tässä kuitenkin unohdetaan se, että Neuvostoliitto oli tuolloin liitossa Natsi-Saksan kanssa ja samalla toinen sodan aloittajavaltioista.

Historian ymmärtämättömyyttä on myös se, että nykypäivän amerikkalainen, joka suhtautuu myötämielisesti Venäjään, kirjoittaa tällaista. https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1704192832771145887

Kyseisen herran mukaan puolalaiset marssisivat hanhenmarssia ja puhuisivat saksaa, jos puna-armeija ei olisi vapauttanut heitä.  Tämä kertoo, että edes pääsy käytännössä rajattoman tiedon lähteille ei auta, jos kyky ymmärtää puuttuu.

[Näin oli lausuttu Vasarahammer-blogissa 26.9.2023 julkaistussa merkinnässä Historian ymmärtämisen tärkeydestä.]

[Neuvostoliitto oli alun perin pyrkinyt muodostamaan jonkinlaisia liittolaisuuksia, joilla padota natsi-Saksan uhkaa. Mutta kun yksikään maa Mongolian kansantasavaltaa lukuunottamatta ei luottanut Neuvostoliittoon, niin suurvaltio jäi yksin, tai melkein yksin. Mongoliahan oli vuonna 1936 solminut puolustussopimuksen Neuvostoliiton kanssa. Niinpä Neuvostoliitto solmi natsi-Saksan kanssa vuonna 1939 syyskuun 23. päivänä hyökkäämättömyyssopimuksen, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa maiden välillä olevat maat jaettiin maiden vaikutusalueisiin. Mm. Puola jaettiin lisäpöytäkirjassa kahtia – puolalaisten olemassaolo kansakuntana tuli siis lopettaa – ja Neuvostoliitto sai täydet vapaudet toimia Suomen suhteen miten halusi natsi-Saksan asiaan puuttumatta. Suomi osti vuoden 1939 loppupuolella Italialta joukon Fiat G.50 -hävittäjälentokoneita. Saksa luonnollisesti kielsi näiden sotatarvikkeiden kuljettamisen oman alueensa kautta, mutta lopulta hävittäjät saatiin muuta kautta Suomeen asti.]

[Talvisodassa muuten Fiatit olivat Suomen ilmavoimien ainoita moderneja hävittäjälentokoneita.]

2 kommenttia:

  1. Englantilaiset kuulemma saattavat illistellä suomalaisille siitä, että Jatkosodassa oltiin liittoutuneita Natsi-Saksan kanssa.
    Vaikka heille huomauttaa sen olleen pakkotilanne johtuen Neuvosto-Moskoviasta, joiden liittolaisia britit muuten olivat ja sallivat Stalinin perustaa Rautaesiripun taakse Itä-Euroopan keskitysleirin, ei sillä ole mitään vaikutusta.

    Engelsmannit vain illistelevät uudestaan, että TE olitte liitossa NATSIen kanssa.
    Stalinin terrori oli nyt vaan sellaista parempaa terroria kuin natsien.
    Sitäpaitsi hehän vapauttivat Itä-Euroopan natsien saappaan alta ja hilkulla oli, etteivät vapauttaneet suomalaisiakin.

    Minkähännäköiseksi gentlemannien naamat muuttuvatkaan, kun heitä muistuttaa mitä heikäläiset aikoinaan tekivät Irlannille?
    Olikohan sekin sellaista parempaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Ja britit eivät todenneet olevansa sodassa Neuvostoliiton kanssa, kun se oli hyökännyt Puolaan.

      Poista