torstai 3. lokakuuta 2024

S Putin on informaatiokuplassa

Venäjällä vääriksi ja vaarallisiksi katsotut mielipiteet murskataan väkivallalla, tuomioilla ja puhdistuksilla.

– Putin toimii yhä autoritäärisemmin, mikä on jo johtanut informaatiokuplaan. Sen varassa hän sitten tekee asioita, jotka voivat osoittautua suuriksi virhearvioiksi, kuten Ukrainan sota, Lassila sanoo.

[Näin oli lausuttu MTV:n sivuilla 11.8.2024 julkaistun Jouko Luhtalan kirjoittamassa artikkelissa Venäjä hylkää Putinin nopeasti ja kun se tapahtuu, on edessä raaka valtataistelu.]

[Mihail Gorbatshovista (2.3.1931-30.8.2022) tuli Neuvostoliittoa totalitaristisesti hallinneen kommunistisen puolueen pääsihteeri vuonna 1985 eli maan tosiasiallinen johtaja. Hän oli tajunnut Neuvostoliiton päättäjien elävän informaatiokuplassa: koska ei saanut esittää puolueen ideologian kanssa ristiriidassa olevia näkemyksiä, niin myöskin päättäjille asti suodattui ainoastaan "oikeaa mieltä olevia" tietoja. Täten päättäjille muodostui vääristynyt kuva todellisuudesta. Gorbatshov tekikin sitten irtioton viimeistään Stalinin valtakauden alusta saakka voimassa olleesta informaatiorajoitteesta perustamalla avoimuutta tarkoittavan glasnostin Neuvostoliiton yhdeksi periaatteista. Toinen hänen iskusanansa oli perestroika, joka tarkoitti rakenteiden uudistamista. Gorbatshov onnistui tekemään luultavasti enemmän uudistuksia lyhyessä ajassa kuin kuin kukaan poliitikko koko maailman historiassa ennen häntä. Mutta hänen tarmokkaasta työstään huolimatta Neuvostoliittoa ei voinut enää pelastaa romahtamiselta. Se oli liian pitkään perustunut valheeseen.]

[Samassa informaatiokuplassa elävät tai ovat eläneet muittenkin totalitaristisesti hallittujen maiden päättäjät, kuten esim. natsi-Saksan. Autoritaariset sananvapautta nutistavat hallinnot myöskin jossain määrin elävät samassa tilanteessa.]

7 kommenttia:

  1. juuri näin tälläisille liikaa valtaa pitäville käy. valta alkaa rappeuttaa yhteisöä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Demokratian kannattajien piirissä yleensä ymmärretään, että tarvitaan sellaisia instituutioita, jotka ovat hyviä ja toimivat riippumatta siitä, kuka kuolaava idiootti kulloinkin on vallassa, tai ketkä.

      Poista
  2. Niinhän se Operaatio "Barbarossa" pääsi yllättämään Stalinin mutta ei hänen tiedusteluaan.

    Sekä poliittinen että sotilastiedustelu tiesivät Saksan hyökkäyksen alkavan 22.6.1941 klo 03.30, mutta sitä ei voinut kertoa setä Josifille:
    hän tiesi toki itsekin Saksan valmistautuvan hyökkäämään, mutta se ei saanut tapahtua vielä!

    Ei vielä, kun Talvisodassa paljastunutta Puna-armeijan heikkoutta ei oltu saatu korjattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stalin, wanha psykopaatihko henkilö, harrasti toiveajattelua. Sodan alettua välittömästi sen jälkeen Stalin oli ilmeisesti kieltänyt vastaamasta "provokaatioihin".

      Poista
  3. Satuin viime yönä harjoittamaan erittäin paljon kivojen Youtube-videoiden katselua. Siksi minulta jäi vastaamatta kommentteihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet täällä isäntä.
      Me muut olemme vain vierailevia artisteja ja joudamme odottamaan.

      Poista
    2. Katselin kammottavan määrän lyhyitä sotadramatisointeja.

      Poista