keskiviikko 16. lokakuuta 2024

S Manner-Kiinan kommunistinen puolue kuitenkin periaatteessa hallitsee jo valmiiksi toksista TikTok-sovellusta

Saksalaisen Mercator-säätiön ja Euroopan komission asiantuntijan Felix Kartten mukaan TikTok on tämän hetken ”toksisin” sosiaalisen median alusta. Kartte ei sano suoraan kannattavansa täyskieltoa, mutta hänen mielestään on aivan perusteltua keskustella siitä. TikTokiin liittyy useita ongelmia ja kysymyksiä.

– Kiina on diktatuuri, joka valvoo ja sensuroi kansalaisiaan. Kiina on itse blokannut länsimaisia palveluja, muun muassa Wikipedian käytön Kiinan sisällä. Miksi meidän pitäisi siis antaa kiinalaisten alustojen toimia EU:n sisällä ja kerätä täältä suuria voittoja, jos meidän yhtiömme eivät saa samoja oikeuksia Kiinassa, Kartte pohti seminaarissa.

Toinen kysymys koskee epäiltyä TikTokin käyttäjätietojen valumista Kiinan turvallisuuspalveluille ja mahdollisuutta käyttää TikTokia mielipiteiden manipulointiin.

– Huolimatta TikTokin ja sen lobbareiden antamista lupauksista Kiinan kommunistinen puolue voi halutessaan päästä käsiksi sensitiiviseen tietoon, aivan riippumatta eurooppalaisesta lainsäädännöstä – niin kauan kuin puolueella on yhteys ByteDanceen. Tämä riski on todellinen ja kiireellinen, ja siihen pitäisi puuttua, Kartte sanoi.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 11.10.2024 julkaistussa Jouko Juonalan kirjoittamassa uutisartikkelissa Näin kävi, kun TikTok kiellettiin.]

[TikTok kiellettiin siis Intiassa. Intialla on manner-Kiinan kanssa ollut paljon napit vastakkain, ja välillä maiden välillä on käyty pienempiä sotiakin.]

[Manner-Kiina toki on pelannut liiketoiminnan suhteen jatkuvasti kaksilla säännöillä: toiset ovat ulkomaalaisia yrityksiä varten, ja toiset mannerkiinalaisia yrityksiä varten. Jälkimmäisiä manner-Kiinan valtio suosii epätasa-arvoisesti.]

2 kommenttia:

  1. Ukrainan sotamateriaaliavulle on yhtenä mahtavana erityishaittana ollut Norjaan sijoitettu TikTokin palvelin, joka annettiin pykätä Nammo-Lapuan ammustehtaan lähelle.
    Niinpä se on niellyt alueen sähköt, että lapset ja lapsenmieliset saisivat kissavideoita;
    ammustehdas saa jäädä lapsipuolen asemaan.

    Norjan valtio ei muka mahda asialle mitään.
    Eikö tosiaan?
    Vai saavatko tietyt tahot niin paljon taskujensa pehmusteeksi kiinalaista rahaa, että annetaan vaan TikTokin aiheuttaa suuren luokan strategista haittaa?

    Mitenköhän tällaisten kavereiden kanssa mahtaisi käydä, jos sotaan jouduttaisiin?

    VastaaPoista