Venäläisen television rapautumiselle on mahdotonta mainita yksittäistä hetkeä. Propaganda hiipi uutisiin pikkuhiljaa 2000-luvun alusta lähtien. 1990-luvun vapaus oli täysin poikkeuksellista.
Kun Ukrainassa tapahtui Oranssi vallankumous vuosina 2004–2005, Venäjän ote mediasta kiristyi. Lassilan mukaan pelättiin, että sama toistuisi Venäjällä.
Neuvostoliiton loppuaikoina propaganda oli niin räikeää, ettei sitä uskottu. Nyt sodan takia on palattu totaaliseen propagandaan, minkä seurauksena valtiollisten televisiokanavien katsojaluvut ovat laskeneet.
”Putin pyrkii myös epäpolitisoimaan television lisäämällä hömppäviihteen määrää. Tarjotaan ikään kuin sirkushuveja kansalle”, Lassila sanoo.
Kremlin tavoitteena on ilmeisesti Kiinan kaltainen totaalinen kontrolli. Toistaiseksi ongelma on ollut siinä, että toisin kuin Kiinassa, Venäjällä ei ole uskottavia omia media- ja verkkoalustoja, jotka korvaisivat länsimaiset alustat.
Televisiossa jankutetaan paljon samoja asioita, joista on muodostunut niin sanottu virallinen totuus. Siihen turvautuvat monet venäläiset, joilla ei ole omaa mielipidettä asioista. Ihmisillä on taipumuksena valita yksinkertaisia tulkintoja monimutkaisista asioista.
”Aivopesu tuskin onnistuu, sillä propaganda on kasvavassa määrin yliampuvaa ja kökköä. Suhtautuminen politiikkaan on sen sijaan passiivista, mikä palvelee diktaattorin asemaa”, Lassila sanoo.
Kansalaisista on tullut Lassilan mukaan kyynisiä ja epäileväisiä. Moni venäläinen ajattelee, ettei omalla vastustuksella ole saavutettavissa mitään.
”Kun ei usko mihinkään, se passivoi.”
Andrey Shilov kertoo, että venäläisillä on tapa laittaa televisio päälle koko päiväksi.
”Televisio on kuin musiikkia, joka soi taustalla. Kuin haju, joka leijuu huoneessa.”
[Näin oli lausuttu Seura-lehdessä 4.8.2024 julkaistussa Sanna Ihalaisen kirjoittamassa artikkelissa Putin esitetään tv:ssä tekemässä humanitaarista työtä – Venäjän propagandakoneisto suoltaa puppua, jolla on kansan tuki.]
[Kuten on lausuttu: "Kuin vanha laulu, joka valuu viiksien taa."]
[Minusta kannattaisi kaikki supervallat jakaa osiin. Myös ja varsinkin diktatuurisellaiset.]
[Minusta pitäisi myös kysyä, että millä lailla venäläinen nimi nimi "Andrey" tulisi lausua. Ilmeisesti niin, että Y lausutaan kuten suomen kielen Y.]
Ikään kuin Putler olisi ottanut televisioonsa mallia YLEnannosta.
VastaaPoistaNimen "Andrey" ääntämisohje on tuolla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Andrey
Sanan keskellä esiintyessään, kuten nimessä "Tšernomyrdin" se ääntyy aika lailla y-äänteenä.
Tai oikeastaan kyseessä on nk. taka-i.
PoistaSehän se on, eli anglosaksilaisittain tämä äänne:
Poistahttps://en.wikipedia.org/wiki/Close_central_unrounded_vowel
jonka audionäyte kuulostaa omaan korvani vahvasti y-äänteeltä.
Jaa.
Poista