maanantai 14. lokakuuta 2024

S Henry Kissinger auttoi Punaiset Khmerit valtaan Kambodžassa

William Shawcrossin Kambodžan pommituksista, Nixonista ja Kissingeristä kertovalla kirjalla on piinallisen osuva nimi: Sideshow. Kambodžan ihmiset olivat vain ”oheisnäytös” suuremmassa näytelmässä, jossa Yhdysvallat yritti lyödä Pohjois-Vietnamin joukkoja ja estää kommunismin leviämisen alueellisesti ja globaalisti.

Pommitukset johtivat osaltaan Kambodžan yhteiskunnan romahtamiseen ja Punaisten khmerien valtaannousuun. He tavoittelivat utopiaa, johon yritettiin päästä neljä vuotta kestäneellä ja jopa kaksi miljoonaa ihmishenkeä vaatineella kansanmurhalla.

Edesmennyt amerikkalainen tv-persoona Anthony Bourdain tiivisti aikoinaan tuntemuksensa Kambodžan kokemuksista näin: ”Kun olet vieraillut Kambodžassa, et ikinä kadota haluasi hakata Henry Kissingeriä hengiltä paljain nyrkein.” 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 3.12.2023 julkaistussa Pekka Mykkäsen kirjoittamassa uutisartikkelissa Henry Kissinger on koulu­esi­merkki siitä, kuinka valikoivasti kätensä vereen tahrineita muistetaan.]

2 kommenttia:

  1. Kovasti USA pommitti myös Saksaa ja Japania, mutta eivät ne romahtaneet ja alkaneet etsiä uutta onnea kommunismista ja päätyneet oman kansansa massamurhaan.
    Oliskohan niissä kamputsealaisissa itsessään saattanut olla jotain vikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No yritti kyllä Saksan hallinto lopettaa Saksan kansan elinmahdollisuudet sabotoimalla vakavasti omaa infrastruktuuria Euroopan sodan aivan lopulla, mutta onneksi Hitlerin tällaisia käskyjä ei siinä vaiheessa sotaa ollut enää mahdollista kovin tehokkaasti panna toimeen. Natsi-Saksan varusteluministeri Albert Speer väitti myöhemmin tunnustaneensa Hitlerille sabotoineensa tämän näitä asioita koskevaa käskyä, mutta tunnustus ei välttämättä ollut totta.

      Poista