tiistai 1. lokakuuta 2024

S Yhdysvalloissa maan perustuslakiin ankkuroitu "checks and balances" -periaate estää monet tärketä uudistukset

Ongelmat johtuvat diplomaatin mukaan muun muassa maan perustuslaista, joka pyrkii siihen, että suppean enemmistön tekemiä nopeita järjestelmätason muutoksia pyritään välttämään. Järjestelmä on rakennettu tarkoituksella monivaiheiseksi ja valtainstituutiot toisiaan tasapainottaviksi.

– Yhdysvaltojen perustajaisät pelkäsivät sitä, että jokin porukka saisi hetkeksi yliotteen ja rikkoisi demokratian. Systeemissä on paljon hidastimia, Hautala sanoo.

[...]

– Kun enemmistöjä ei saada, ei kauhean päättäväisesti voida uudistaa mitään, joka johtaa siihen, että ihmiset kokevat, että heidän tilanteensa on heikentynyt eikä järjestelmä tuota ratkaisuja, Hautala sanoo.

– Tutkijatkin sanoivat (tästä) jo kymmenen vuotta sitten ja ennustivat Trumpia, jotain populistista johtajaa, joka pyrkii lupaamaan muuttavansa systeemiä. Tällä on pidempi tausta, mutta totta kai Trumpin henkilöllä on myöskin merkitystä. Sattumaa se ei ole. 

[Näin oli lausuttu Iltalehdessä 29.8.2024 julkaistussa Ella Kivisaaren kirjoittamassa uutisartikkelissa Väistyvä suurlähettiläs kertoo: Tätä suomalaiset eivät ymmärrä USA:sta.] 

[Minusta kummallakin Yhdysvaltain pääpuolueella on kannattajina paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat huolissaan omasta toimeentulostaan. Miten vaikea toimeentuloon liittyvissä asioissa olisi näiden puolueiden sitten lyödä edes väliaikaisesti hynttyyt yhteen?]

[Yhdysvaltain poliittisessa järjestelmässä ennen kaikkea maan perustuslakiin ankkuroidusta liittovaltiorakenteesta johtuen suuret poliittiset uudistukset on vaikea saada toteutettua. Ja on huomattava, että Yhdysvaltain perustuslain pykäliä ei voi laillisesti edes muuttaa. Perustuslakiin voi tehdä ainoastaan lisäyksiä, jotka toisaalta ovat myös eräänlaista perustuslain tulkintaa. Mutta jokainen tehty lisäyskin on sitten "ikuisesti" pysyvä lisäys. Minusta on mielenkiintoista, että on olemassa kaksi maata, joilla ei ole edes perustuslakia mutta jotka silti ovat kyenneet pitemmän aikaa säilyttämään demokraattisen valtiosäännön. Nämä maat ovat Yhdistynyt kuningaskunta ja Israel.]

4 kommenttia:

  1. Tuli mieleen Myös nykyinenkin Venäjä.
    Ja yllättäen vähän tai enemmän meidän eläkejärjestelmä, jota puolustetaan turvallisuudella. onneton tuotto pääomalle, vaikka riskiä ottamalla kokonaistuotto luultavasti estäisi systeemin kaatumisen pitemmällä tähtäimellä.
    Oli hyvä juttu lauantaihesarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret ikäluokat tarvitsevat lisäksi vielä joitakin vuosia ankaraa vanhustenhoitoa.

      Poista
  2. Muuttamattomaksi betonoitu perustuslaki ylläpitää vallitsevia oloja ja haittaa uudistuksia silloinkin, kun niitä tarvittaisiin.

    Mutta mitkä uudistukset ovat tarpeellisia ja hyödyllisiä?
    Voinemme sanoa jokseenkin hyvällä omallatunnolla, että mikäli Stählberg olisi tehnyt perustuslakinsa kiveen hakatuksi, ei Tawja Havofka olisi koskaan päässyt tuhoamaan Suomea presidentinlinnasta käsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin meillä virkamiesten erottamattomuus suojeli sotiemme jälkeen virkamiehistöämme nopealta vaihtamiselta tosiedistykselliseen poppooseen.

      Yhdistyneessä kuningaskunnassa on nykyään hieno parlamentin ylempi kamari. Sen ennen wanhaan varsin suuria valtaoikeuksia on saatu sittemmin riisuttua varsin pitkälle. Tämä ylähuone joissakin erikseen määritellyissä asioissa kykenee lykkäämään parlamentin alahuoneen päätösten toimeenpanoa, mutta nykyään melko pitkälle sen tehtävä on toimia ennen kaikkea keskustelun herättäjänä ja yhteiskunnallisena kommentaattorina.

      Toisaalta brittilässä ei Israelin tapaan edes ole kirjoitettua perustuslakia. Melko uskaliasta!

      Poista