torstai 17. lokakuuta 2024

S Yhdysvalloissa osavaltioilla on todella suuri valta omiin asioihinsa

Suomalaisittain vinoutuneita mielikuvia liittyy myös amerikkalaisen poliittisen järjestelmän vallanjakoon.

– Toisaalta se, mitä Suomesta ei usein nähdä on se, miten iso toimivalta osavaltioilla on. Eli me emme aina hoksaa, että liittovaltio on yksi kokonaisuus, eikä ole olemassa ”yhtä Yhdysvaltoja” vaan osavaltiot eroavat taloudeltaan ja päätöksenteoltaan hyvinkin paljon, Hautala sanoo.

– Se, mitä Washingtonissa päätetään, ei automaattisesti sanele taloutta ja monia muita sääntelyn aloja osavaltioissa. Ne ovat omanlaisiaan kokonaisuuksia, Hautala jatkaa.

Yhdysvallat on väistyvän suurlähettilään mukaan iso systeemi, jossa on enemmän diversiteettiä, kilpailua ja kovuutta, kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet. Viime vuosina peli on myös koventunut. Politiikan polarisoitumisen perussyyt eriävät kuitenkin Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, ja amerikkalaisessa yhteiskunnassa on ollut pitkään päällä jo eräänlainen tulehdustila. 

[Näin oli lausuttu Iltalehdessä 29.8.2024 julkaistussa Ella Kivisaaren kirjoittamassa uutisartikkelissa Väistyvä suurlähettiläs kertoo: Tätä suomalaiset eivät ymmärrä USA:sta.]

[Minun puolestani Euroopan unionissa voitaisiin hyvin ottaa käyttöön "normaali" liittovaltiomalli. Voidaan varmaan pitkälle matkia asiassa Yhdysvaltoja. Tärkeimmät erot tulisivat näin omaksutussa järjestelmässä verrattuna Yhdysvaltoihin olemaan se, että EU-kansalaisuus koostuu jäsenmaiden kansalaisuuksista ja se että ne taas perustuvat "erillisten" kansakuntien olemassaoloon. Eli pikkaisen löyhempi liitto kuin Yhdysvallat olisi tässä suhteessa meidän uusi EU:mme.]

[Yhdysvalloissa ennen maan vuosina 1861-1865 raivonnutta sisällissotaa muuten maan englanninkielinen nimi United States of America käsitettiin monikolliseksi sanaksi. Sisällissota tavallaan takoi maan eri osat lujemmin yhteen, ja niinpä sen jälkeen United States of America käsitettiin yksikölliseksi sanaksi.]

3 kommenttia:

  1. Mihinkähän tämä juttu yrittää vaikuttaa? eu: n johto kyllä pyrkii aina vaan lisääntyvään valtaan.
    Alkaa vaan tulla demokratian rajat vastaan!

    VastaaPoista
  2. Eeuusta todellakin tavoitellaan liittovaltiota, mutta tavoitteena ei todellakaan ole Euroopan Yhdysvallat vaan Globalististen Eurostotasavaltojen Liitto eli Eurostoliitto.
    Suomelle ei siinä ole varattuna eurostotasavallan asemaa vaan vain globlastin, todennäköisesti suoraan Bryssän alaisena.

    VastaaPoista
  3. Nykyisen malliseen rakenteeseen pohjautuva minkäänlainen liittovaltiorakenne tuskin palvelee muita kuin byrokraatteja ja uskovaisia.

    VastaaPoista