sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

S Uudistusmielinen ehdokas voitti Iranin presidentinvaalit

Iranin presidentinvaalien toisen kierroksen on voittanut uudistusmielinen Masoud Pezeshkian, kertoo maan sisäministeriö.

Pezeshkian kohtasi vaalien toisella kierroksella ultrakonservatiivi Saeed Jalilin.

Vaaliviranomaisen mukaan toisella kierroksella annettiin noin 30 miljoonaa ääntä, joista Pezeshkian sai yli 16 miljoonaa ja Jalili yli 13 miljoonaa.

[Näin oli lausuttu MTV:n sivuilla 6.7.2024 julkaistussa uutisartikkelissa Iranin presidentinvaalit voitti uudistusmielinen ehdokas – vastustanut naisten huivinkäytön valvontaa ja internetin rajoituksia.]

[Se, että uudistusmielinen ehdokas on nyt voittanut Iranin islamilaisen tasavallan presidentinvaalit, on ollut mahdollista siksi, että tätä nykyä vähemmistö iranilaisista on enää muslimeita. Vuonna 1979, jolloin islamilainen vallankumous oli tapahtunut, 99 % iranilaisista oli identifioitunut muslimeiksi. Nykyään tilanne on siis tässä suhteessa toinen.]

[Iranin islamilaisen tasavallan poliittinen järjestelmä on islamilainen. Tässä tapauksessa se tarkoittaa mm. sitä, että Iranin islamilainen neuvosto määrää, keillä on oikeus asettua ehdolle vaaleissa. Eli Iranin järjestelmä on eräänlainen demokratia uskovaisille muslimeille, varsinkin miespuolisille sellaisille.]

2 kommenttia:

  1. Niinhän Iranista on tällä vuosituhannella kuultu, että nuorten naisten huivit hivuttautuvat uhmamielisesti aina vain lähemmäs takaraivoa, ja ulkomaanmatkoilla rätti lähtee päästä heti kun laskutelineiden pyörät kohoavat ilmaan.

    Tulevaisuus on nuorisossa, kansassa kasuavassa.
    Olisihan tuo hienoa, jos zarathustralaisuus joskus voisi tehdä kunnon paluun ja siirtää islamin historian roskatynnyriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zarathustralaisia on virallisesti nykyään jäljellä melko vähän, ainakin Persiassa. Mutta islamilaisen paineen yhä laskiessa heitä voi syntyä olemaan enemmän.

      Poista