Mikä oli konservatiivisen vallankumouksen suhde kansallissosialismiin? On totta, että Weimarin tasavallan ensivaiheen kuohunnassa monen tulevan natsin polut ristesivät vallankumouksellisten konservatiivien kanssa. Liikkeiden välillä oli tiettyä päällekkäisyyttä ainakin ns. Völkisch-ideologian osalta. Tuo muinaisgermaanista pakanuutta ja uudempaa ”arjalaista” esoteerisuutta harrasteleva Blut und Boden -mystiikkaan perustuvaan kansakuntakäsitykseen nojautunut suuntaus luetaan toisinaan osaksi konservatiivista vallankumousta, mikä on kyllä vahvasti tulkinnanvaraista. Lukuisilla tulevilla kansallissosialisteilla toki oli juuret Völkisch-liikkeessä. Totta on sekin, että myös konservatiivisen vallankumouksen kannattajat usein odottivat julkilausutusti ”kolmatta valtakuntaa”. Mutta mitä se todistaa? Ei mitään sen kummempaa kuin että he hallitsivat yksinkertaisen aritmetiikan; koska he eivät hyväksyneet Weimarin tasavallalle ”valtakunnan” arvoa ja koska edellinen valtakunta oli ollut järjestyksessä toinen, niin seuraava aito valtakunta olisi pakostakin kolmas – mitä muutakaan? Kun aika täyttyi, osoittautui kuitenkin, että ani harva konservatiivisen vallankumouksen kannattaja oli valmis hyväksymään kansallissosialistien tulkintaa kolmannesta valtakunnasta.
[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 19.2.2024 julkaistussa Mikä Keräsen kirjoittamassa artikkelissa Vapaajoukot ja konservatiivinen vallankumous.]
Miksipä konservatiivit olisivatkaan valmiit hyväksymään räyhäradikalismia mitä kansallissosialismi edusti?
VastaaPoistaNiin. Natsit ja fasistit olivat sitä paitsi muissa suhteissa modernisteja paitsi ainoastaan siinä kysymyksessä eivät, mikä koski perinteisiä sukupuolirooleja.
Poista