perjantai 5. heinäkuuta 2024

S Imperialistista suurvaltapolitiikkaa sekä totalitarismia on syytäkin kritisoida

Rydmanin teosta voi ja pitää lukea myös imperialistisen suurvaltapolitiikan kritiikkinä, kuten tekijä prologissa mainitseekin. Suuruudenhullun Venäjän massamurhaavat toimet Ukrainassa muistuttavat kansallissosialistisen Saksan brutaalia valloitussotaa, mikä ilmenee Rydmanilla myös ironisena piikittelynä Putinin kaipaamaa Stalinin Neuvostoliittoa kohtaan. Mussolini ja Hitler saavat toki myös osansa. Totalitarismin pureva arvostelu on aina tervetullutta, joten vaihtoehtohistorioitsijaa on syytä kiittää. Teema on nyt, fasistisen teurastaja-Venäjän mellastaessa Ukrainassa, ajankohtaisempi kuin vuosikymmeniin.

[Näin oli lausuttu Jussi K. Niemelän blogissa 19.6.2024 julkaistussa merkinnässä Valtakunnassa ei kaikki hyvin, joka on arvio Sampsa Rydmanin teoksesta Valtakunta ‒ Vaihtoehtoinen historia.]

[Periaatteessa ihmiskunta on mennyt ainakin pitemmällä tähtäimellä parempaan suuntaan, mutta sitten aina tulee näitä epäkohtia kuten Hitlerin Saksa ja Putlerin Venäjä.]

2 kommenttia:

  1. Kylmän sodan aikana ei länsimaisissa yliopistopiireissä nähtykään maailmassa juuri muuta vikaa kuin fasistinen jenkki-imperialismi, mutta sitä sitten olikin aivan kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Yhdessä moniosaisessa historiateoksessa niihin aikoihin todettiin, että Neuvostoliitto tukee rauhanliikettä, kun taas länsimaat eivät.

      Poista