lauantai 20. heinäkuuta 2024

S Yksilön vastuullisuus valinnoistaan ja teoistaan

 Milloin yksilöä voidaan siis pitää vastuullisena? Tästä asiasta päättäjien on jatkuvasti päivitettävä tietojaan. Olemme viime vuosikymmeninä saaneet jatkuvasti uutta todistusaineistoa, jonka valossa kokonaisia ihmisryhmiä on perusteltua ainakin jossakin määrin vapauttaa vastuusta. Joskus se on keskittymiskyvyn häiriö, joskus synnynnäinen hormonivaje tai muuta vastaavaa. Prosessi vaikuttaa lääketieteen edistymisen takia loputtomalta. Ovathan kaikki jonkin onnettoman menneisyyden tai geneettisen vajavaisuuden uhreja. Jossakin mielessä kaikki ovat siis vastuuttomia, jonkinlaisen huonon onnen kohteita.
 
Yksilön vastuu tekemisistään ei kuitenkaan katoa. Tämä johtuu siitä, että on sosiaalisia ja poliittisia voimia, jotka uhmaavat vastuuta hävittäviä voimia. Nämä vastavoimat ovat konkreettisia ja ne voidaan selittää turvautumatta ympäripyöreisiin vetoomuksiin sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Kyse on voimista, jotka esimerkiksi estävät ajokortti-ikää nousemasta vaikkapa kolmeenkymmeneen.
 
Kuinka nuorelle voidaan siis myöntää ajokortti? Se, että ajokortin saa Suomessa vasta 18-vuotiaana, ei ole oikein huolellisia ja vastuuntuntoisia 17-vuotiaita kohtaan. Samalla se antaa kuitenkin mahdollisuuden holtittomille 19-vuotiaille. Ajokortti-ikää saatetaan päättää muuttaa, jos vaikkapa saadaan lisää tietoa eri-ikäisten ajotavoista tai onnettomuuksista. Eri-ikäisille voidaan myös määrätä erilaiset nopeusrajoitukset tai liikkumisajat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että käsitykset vastuun ja vapauden perimmäisestä olemuksesta olisivat muuttuneet. Mikä tärkeintä, näiden samojen sosiaalisten ja poliittisten voimien johdosta ihmiset tulevat aina haluamaan, että heitä pidetään vastuunalaisina. 

[Näin oli lausuttu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä -blogissaan 26.5.2023 julkaisemassaan merkinnässä Mitä olemme toisillemme velkaa?, joka on oikeastaan kirjaessee vuonna 2021 ilmestyneestä Minouche Shafikin teoksesta What We Owe Each Other – A New Social Contract for a Better Society.]

3 kommenttia:

  1. Ihannetila olisi toki, että kansalainen testattaisiin aina ennen jonkin oikeuden myöntämistä, onko hän kelvollinen kantamana oikeudesta koituvan vastuun ja tämä testi uusittaisiin tietyin väliajoin;
    testiä läpäisemättömät sekä vastuustaan luistavat menettäisivät oikeutensa.

    Tämä johtaisi yhteiskuntaan, jossa vapauksia ja oikeuksia on vain niillä, jotka ovat kykeneviä kantamaan niistä koituvat vastuut ja velvollisuudet, eikä siksi ole ollenkaan hyväksyttävä tietyn poliittisen suunnan mielestä.

    VastaaPoista
  2. USA:ssa ajortin voi saada 16 v. Toisaalta autovuokraamot pitää omia vaihtelevia ikärajoja, jopa 25 v
    Alkoholia tuolla saa kai ostaa 21 vuotiaat.

    VastaaPoista
  3. Kunnon etukäteistestaukset voisivat olla tosiaan hyvä juttu. Se toisaalta kuitenkin maksaa.

    VastaaPoista