sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

S Islamin piirissä suhtaudutaan kriittisesti ajatukseen, että muslimilla voisi olla ei-muslimeita ystävinä

Entä suljetaanko ex-uskovaiset aina yhteisön ulkopuolelle?

Virralle on jäänyt pitkäaikaisia ystäviä entisestä yhteisöstä. Palmu puolestaan kokee, ettei itse tunne kuuluvansa joukkoon. Suomalais-somalialaisella Omerilla on toisenlaisia kokemuksia. Hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jossa kertoi olevansa ex-muslimi – ja menetti yhdessä yössä suuren osan läheisistä ihmisistä elämässään.

”Jotkut sanoi minulle, että poista tuo yhteiskuva, missä olet minun kanssani. Tai jotkut ovat vaan blokanneet minut kokonaan elämästään”, Omer sanoo.

Omer kertoi samalla olevansa biseksuaali. Tämä kirvoitti sukulaiselta homofobisia kommentteja.

”Tuntuu, että ehto sille, että olet näiden ihmisten kaveri on se, että olet muslimi. Ja se on minun mielestäni ihan perseestä”, Omer lataa. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 7.2.2024 julkaistussa Maria Oravakankaan kirjoittamassa artikkelissa Millaista on jättää uskontonsa? Neljä ihmistä kertoo.]

[Tuollaisia käsityksiä on Jehovan todistajillakin käsittääkseni. Jehovan todistajissa on kuitenkin he hyvä puoli, että he eivät pyri poliittiseen valtaan.]

2 kommenttia:

  1. Lestoilla, hellareilla ja jehuleilla ei olekaan pykälää, joka velvoittaa tappamaan uskosta luopuneen läheisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lestadiolaisilla ei ole missään vaiheessa ollut tarpeeksi poliittista valtaa siihen, että he olisivat voineet keksiä tuollaiseen meininkiin ryhtyä. Jehovan todistajat taas ovat uskonnoltaan epäpoliittisia. Helluntailaisilla ei ole ollut tarpeeksi poliittista valtaa, ja toiseksi heidän suhteellisen anarkistinen kirkkokuntakäsityksensä voisi olla myös este sellaiselle menolle. Minusta näyttää siltä, että vain joillakin harvoilla äärihelluntailaisilla seurakunnilla voisi olla mielenkiintoa tuollaiseen, mutta näitä ihmisiä on melko vähän helluntailaisten joukossa.

      Poista