keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

S Kysymykseen siitä, mille heimolle jokin tietty maa-alue historiallisesti ja alun perin kuuluu, on varsin hankala ja epämiellyttävä

Sekä Afrikassa että Pohjois-Amerikassa paikalliset heimot olivat käyneet sotaa toisiaan vastaan satojen vuosien ajan ennen eurooppalaisten saapumista ja näitä sotia jatkettiin eurooppalaisten aseiden avulla vielä satojen vuosien ajan. Kysymykseen siitä mille heimolle jokin tietty maa-alue historiallisesti ja alun perin kuuluu, on varsin hankala ja epämiellyttävä. Todennäköistä on, että eurooppalaisia edeltänyt heimo oli ottanut sen haltuunsa joltakin toiselta heimolta ei-rauhanomaisin keinoin.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

8 kommenttia:

  1. Joillekin on uutinen, että heimot yms. Jne. ovat aina sotineet etujensa puolesta. Ei ihminen luonnostaan pääse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Esim. viimeisten 2000 vuoden aikana on Afrikassa tapahtunut bantukansojen ekspansio ja invaasio. Siitä olivat joutuneet kärsimään pygmien esi-isät ja khoisan-kansoihin kuuluvat ihmiset. Mm. Tiedetään zulujen olleen erityisen tehokkaita riistossa, sorrossa ja murhissa.

      Poista
  2. Entäpä ne Euroopassa vaikuttaneet kulttuurit, jotka indoeurooppalaiset heimot syrjäyttivät?

    Niistä ei tiedetä muuta kuin mitä jättivät jälkeensä, ei edes millä nimellä kutsuivat itseään.
    Niinpä ne tunnetaan vain ensimmäisten löytöjen tekopaikan nimellä kuten Aunjetitzin kulttuuri tai yleisten käyttöesineidensä mukaan kuten vasarakirveskulttuuri.

    Sama asia se on ollut Afrikassa ja Amerikoissa:
    ensimmäisestä jotain paikkaa asuttaneesta kulttuurista ei tiedetä sen enempää kuin sen syrjäyttäneestäkään kulttuurista, joten alueen palauttaminen alkuperäiselle asuttajalle on mahdotonta.
    Jo senkin takia, ettei sen kulttuurin edustajia ole ollut enää aikoihin olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin maanviljelivät tulivat Eurooppaan ja melko pitkälle syrjäyttelijät alueella aikoinaan eläneitä metsästäjäkeräilijöitä. Myöhemmin sitten indoeurooppalaiset tulivat ja tekivät jossain määrin samaa mutta tällä kertaa toista kulttuuria edustaneille maanviljelijöille.

      Myöhemmin tapahtui myös pohjoisempana kehitys, jonka vuoksi balttilaisesta ja suomalaisugrilaisesta väestöstä on nykyään vain rippeitä jäljellä entiseen verrattuna.

      Poista
    2. Minun lempikertomuksiini kuuluu se, kuinka saamelaiskieltä puhuneet sydämettömät roistot tuhosivat Suomenniemen alkuperäisasukkaat.

      Poista
  3. Käytännössä alue kuuluu vallassa oleville niin kauan kun haluavat ja pystyvät sen pitämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tästä on kysymys.
      Itä-Preussin saksalainen historiallinen maakunta lakkasi olemasta, kun sen saksalainen väestö pakkosiirrettiin.
      Pohjoisosasta tuli Kaliningradin alue ja eteläosasta Puolan voivodikuntia, jotka on nykyään yhdistetty Warmia-Masurian voivodikunnaksi.

      Mutta Itä-Preussia ei enää voi saada takaisin, vaikka nämä alueet yhdistettäisiin ja liitettäisiin Saksaan.
      Väestö on vaihtunut ja itäpreussilaiset kadonneet historiaan.

      Poista
    2. Ja preussilaiset olivat alun perin olleet balttilaista kieltä puhuneita ihmisiä.

      Poista